Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Primul copil: 5 recomandări pentru părinți panicați

0
Primul copil: 5 recomandări pentru părinți panicați
Chiar dacă suntem în secolul 21, iar cantitatea de informații și de produse destinate nou-născuților este impresionantă, apariția primului copil într-o familie înseamnă, de multe ori, panică! Dacă urmează să intrați pentru prima data în “clubul părinților” înseamnă că deja vă faceți faci griji. Pentru a nu vă lăsa cuprinși de panică, v-am pregătit un articol cu recomandări din partea altor părinți mai experimentați... dar care au fost la fel de panicați ca voi!

Două linuțe pe un test de sarcină, o ecografie care confirmă mărirea familiei, lacrimi de fericire și... urmează panica! Cum o să fie? De ce e nevoie? Câte body-uri tebuie achiziționate? Marsupiu, scoică, cărucior, ce fel de pătuț, ce fel de saltea, lapte praf, alăptare naturală, suzetă, pernuță de alăptat, masa de înfășat.... Și lista grijilor poate continua la nesfârșit. 

Pentru că atunci când apare primul copil îți dorești să fie totul perfect. Și e normal așa. Dar lucrurile vor fi departe de perfecțiune după apariția puiului de om. Iată ce recoamndări am selectat de la părinții cu experiență pentru cei care se pregătesc să devină părinți pentru prima dată! 


Camera bebelușului

Deși multe familii aleg să pregătească camera micuţului înainte de venirea pe lume a acestuia, nu este absolut necesar ca bebeluşul să aibă un dormitor separat încă din primele săptămâni de viață. Pentru început, un pătuţ cu măsuţă de înfăşat şi un dulăpior pentru hăinuţe sunt suficiente. Însă tot mai mulți părinți aleg co-sleepingul. Adică bebelușul doarme în aceeași cameră, uneorichiar în același pat, cu părinții. Și în acest caz ar putea avea nevoie de un pătuţ sau un ţarc, unde îl mai pot lăsa până când pregătesc masa micuţului, dacă acesta nu este alăptat la sân. 

În cazul în care nu există o măsuţă de înfăşat, bebelușul poate fi schimbat pe o salteluţă impermeabilă de unică folosinţă. La nou-născuţi nu se recomandă folosirea pernelor. O păturică de interior, un cearşaf şi o salteluţă specială care să reţină umididatea sunt suficiente pentru pătuţ.

În spațiile deschise (bucătărie, living) ori chiar în camera prichindelului se poate pune un leagăn sau un balansoar. Nu este o necesitate, dar unii bebeluşi se liniştesc de la legănat şi adorm mai uşor. Atenţie însă să fie fixat în centuri de siguranţă!


Igiena bebelușului

În primele zile de viaţă, nou-născutul nu face baie propriu-zis. Se spune că până când cade buricul nu are voie să fie acoperit cu apă. Există numeroase modele de cădiță pentru bebe care pot fi folosite atât în prima lună de viață cât și mai târziu, când juniorul crește. Atenție la produsele cosmetice folosite pentru baia bebelușului!  Unii copii pot fi alergici la diferite loţiuni sau uleiuri. Este suficient să aveți un gel special pentru bebeluşi cu care să-l spălăm din cap până în picioare. Restul produselor sunt opţionale.

După ce bebe ajunge acasă de la maternitate, părinții trebuie să facă toaleta buricului până când acesta cade. Sunt necesare comprese sterile şi alcool medicinal. Faţa bebeluşului se curăță cu ser fiziologic. Pentru funduleţ este recomandat a nu se achiziționa prea multe creme, din dorinţa de a le încerca pe toate. Atenţie la şerveţele umede deoarece unii bebeluși nu le suportă şi fac iritaţii chiar de la acestea. 

Tot în primele zile, se poate achiziţiona un pachet de scutece de unică folosinţă, dar fără a se asigura un stoc prea mare, deoarece bebeluşul creşte foarte repede şi va avea nevoie de alt număr la scutece. 

Mulţi părinţi cumpără diverse medicamente, aspiratoare nazale etc înainte de naştere, însă sunt copii care nu se îmbolnăvesc, iar produsele sunt cumpărate inutil. Ar fi de preferat să aşteptaţi cu acestea până în momentul în care va fi cu adevărat nevoie, deoarece medicul vă va spune exact ce să luaţi. Pot fi utile trusele care conţin termometru, aspirator nazal, suzetă pentru administrarea medicamentelor sau alte accesorii.


Hrana bebelușului

Acest capitol generează multe discuții, în general. OMS recomandă alăptarea copilului în primele luni de viaţă, până la vârsta de doi ani. De aceea nu este indicat a se face dinainte stoc de cutii cu lapte praf. Dacă nu sunteți siguri că nou-născutul mănâncă suficient, puteți achiziţiona un cântar pentru bebeluşi. Totuşi nu ar trebui să devină o obsesie cântăritul copilului. O mămică relaxată va produce suficient lapte pentru bebe. 

Pentru mămicile care alăptează, biberoanele, sterilizatoarele şi pompa de sân sunt opţionale. Dar sunt situțaii în care alăptarea la sân nu este posbilă. În acest caz, puteți achiziționa una-două cutii de lapte praf, câteva biberoane şi un sterilizator sau o soluţie în care se sterilizează suzetele şi biberoanele la rece.


Garderoba bebelușului

Mai ales în ărimele săptămâni de viață, bebeluşii cresc extrem de repede. De aceea nu are sens să se cumpere  prea multe hăinuțe de la început. Cel mai bine este să se achiziționeze haine strict pentru sezonul în care cel mic se naşte. În plus, va primi şi cadouri multe, printre care hăinuţe şi jucării. 

Nu este necesară purtarea căciuliței în casă, doar afară, în sezonul rece. Pregătiţi hăinuţele din timp, spălaţi-le şi dacă sunt noi şi călcaţi-le măcar la început. Ulterior nu trebuie neapărat călcate. Puteţi cumpăra un detergent de haine special pentru copii cu care să spălaţi hăinuţele în primele luni de viaţă.


Transportul bebelușului

În primele zile de viață, nou-născutul se aşează doar la orizontală în primele zile de viaţă, în landoul căruciorului sau în scoică, dacă este transportat în maşină. Este de preferat achiziţionarea unui cărucior cu scoică auto detaşabilă. Scoica va fi unul dintre cele mai utilizate produse de transport în primul an de viaţă. Se poate aduce în casă, când apar diverse treburi, se poate pune şi pe cărucior sau în maşină când se pleacă la plimbare. Landoul nu are o perioadă foarte lungă de utilizare, doar o lună-două, după care este mai practică scoica. 

Există numeroase modele pe piață, inclusiv cărucioare pentru gemeni, care merg pe sistemul 3 în 1: cărucior, landou și scoică. 

Extrem de practicie și de folosite în ultimul timp sunt și sistemele de purtare ergonomice. Dacă doriția așa ceva alegeți modelul care vi se potrivește cel mai bine. Atenție însă, ca marsupiul să fie ergonomic (picioarele copilaşului să stea în forma literei M, să nu fie atârnate în chiloţelul marsupiului).

Dacă am stabilit ce lucruri sunt necesare unui bebeluș imediat după naștere, nu uitați de partea emoțională. Primele nopți cu un nou-născut pot fi copleșitoare, în special pentru proaspăta mămică. Nu ezitați să cereți ajutorul dacă aveți nevoie! 

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus