Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Reguli și sfaturi pentru adolescenții care circulă cu trotinete electrice

0
Reguli și sfaturi pentru adolescenții care circulă cu trotinete electrice
Sunt extrem de populare nu doar printre adulții care se grăbesc să ajungă la locul de muncă și vor să scape de trafic, ci și în rândul adolescenților. Trotinetele electrice sunt din ce în ce mai des întâlnite în traficul bucureștean. Și, pentru că se apropie începutul unui nou an școlar, iar mulți dintre liceeni vor merge la cursuri folosindu-se de aceste mijloace de transport, iată care sunt regulile pe care aceștia trebuie să le respecte. Plus, câteva sfaturi care pot fi de mare ajutor în trafic!

Dacă ai un adolescent în casă, cu siguranță, ați avut cel puțin o discuție despre trotinete electrice. Dincolo de aspectul lor, aceste mijloace de transport pot fi extrem de practice mai ales pentru mersul la școală. Însă, înainte de a achiziționa o trotinetă electrică pentru copilul tău, asigură-te că acesta cunoaște foarte bine regulile de circulație și care este conduita în trafic. 

Trotinetele electrice intră în categoria mopedelor. Potrivit articolului 6 din Codul Rutier, acestea sunt autovehicule fie cu două, fie cu trei roţi, cu viteza de peşte de 25 km/h, dar care nu depăşeşte 45 km/h. De asemenea, acestea pot avea motor termic sau electric, în timp ce masa proprie nu este mai mare de 350 kg.

Potrivit prevederilor OUG 13/2020, trotinetele electrice pot fi conduse doar de cei care au cel puțin 14 ani, iar tinerii care nu au împlinit încă 16 ani trebuie să poarte cască de protecție.

Se poate circula cu trotineta electrică doar pe pistele special amenajate (acolo unde există), sau pe sectoarele de şosea unde viteza maximă este de 50 km/h.

Trotineta electrică trebuie să fie echipată cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizante sau fluorescente pentru a fi vizibile celorlalţi participanţi la trafic. 

Circulația trotinetelor electrice pe trotuar este interzisă.

În același timp, este interzisă şi transportarea altor persoane pe trotinetă.


Sfaturi utile pentru adolescenții care circulă cu trotinete electrice. Cum pot fi pericolele evitate


Trotinetele electrice sunt ușor de folosit, comode, se pot strecura ușor, însă cei care le folosesc, în special adolescenții, trebuie să fie precauți în trafic. 

Iată câteva recomandări care te pot ajuta să te simți în siguranță:

Circulaţia cu o trotinetă electrică poate fi şi mai sigură atunci când alegi să te deplasezi cu o viteză mai redusă. 

În același timp, este bine să porţi casca de protecţie chiar şi atunci când eşti adult. 

Când te afli în oraş, asigură-te de fiecare dată când schimbi direcţia de mers, iar atunci când trebuie să traversezi stradă, mergi la trecerea de pietoni şi procedează la fel ca aceştia: coboară şi treci în acelaşi timp cu alte persoane, dacă sunteţi mai mulţi.

Dacă vrei să vorbești la telefon în timp ce te deplasezi cu trotineta electrică folosește dispozitivele hands free. Obligatoriu! Iar, dacă vrei să ascuți muzică în timpul deplasării, asigură-te că volumul este reglat în așa fel încât să auzie și ce se întâmplă în jurul tău.


Ce sancțiuni riscă cei care nu respectă regulile menționate mai sus? 

Potrivit Capitolului VII din Codul Rutier, atât lipsa echipamentului de protecţie, cât şi a luminilor de întâlnire pe timpul zilei, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă (2-3 puncte pentru lipsa echipamentului de protecţie şi 4-5 puncte pentru lipsa luminilor).

În cazul în care sunt încălcate regulile referitoare la vârsta minimă acceptată prin lege pentru conducerea unui astfel de moped, precum şi cele referitoare la viteza legală şi porţiunile de drum pe care se poate conduce acesta, deţinătorii vor fi sancţionaţi cu amendă de clasa a III-a (6-8 puncte amendă).

Foto: Freepik

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus