Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Urmează să devii mămică? Ce trebuie să știi despre concediul prenatal

0
Urmează să devii mămică? Ce trebuie să știi despre concediul prenatal
Pe lângă hăinuțe, cărucior, camera bebelușului și alte accesorii necesare, o viitoare mămică se gândește și la... bani. Te regăsești în această situație? Iată ce trebuie să știi despre concediul prenatal dacă te pregătești să intri, în curând, în clubul mămicilor!

Dacă te afli deja în ultimul semestru de sarcină, cu siguranță te-ai gândit și la concediul prenatal. Pentru că, dincolo de hăinuțe, jucării, cărucior, pătuț și alte planuri legate de viitorul copil, partea financiară este extrem de importantă. Una dintre cele mai populare căutări pe Google este concediul prenatal calcul și cum se raportează la un salariu minim 2021. Dacă și tu te „rătăcești” printre informațiile disponibile pe Internet, iată ce trebuie să știi…


Ce înseamnă concediu prenatal și cum se plătește

Potrivit OUG 158/2005, art. 39, alineatul 1, concediul de maternitate are 126 de zile calendaristice și este format din: concediu de sarcină (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de nașterea copilului și concediu de lăuzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după nașterea copilului. 

De reținut! Zilele acordate pentru concediul prenatal și concediul postnatal (sarcină și lăuzie) pot fi compensate între ele, cu acordul medicului. Singura condiție este ca în concediul postnatal să-ți rămână minimum 42 de zile.


OUG nr. 158/2005 prevede valoarea indemnizației de maternitate: 85% din media veniturilor din ultimele şase luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare. Conform Codului Fiscal, indemnizația de maternitate nu se impozitează, ți se reține doar CAS-ul (25%), suma fiind suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat. Este important de știut că indemnizatia de maternitate se ia in calcul la calculul indemnizației de creștere a copilului și, astfel, valoarea acesteia poate crește.


Dacă îți iei cele 63 de zile înainte de a naște, ai de câștigat financiar (primești 85 % din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, așadar ai venituri mai mari decât salariul) și te bucuri și de confort. În plus, zilele luate înainte de naștere îți aduc și un concediu mai lung, de peste doi ani, luând în considerare și concediul de îngrijire copil de 1 an și 11 luni. 


Concediul prenatalul poate fi luat în postnatal

În cazul mamelor care preferă să lucreze până nasc, acestea se bucură de salariu, și după ce nasc își iau toate cele 126 de zile plătite cu 85% din salariul brut, din care se reține CAS – 25%.


Beneficiezi de indemnizatie de maternitate dacă:

  • ai domiciliul sau reședința pe teritoriul României
  • prezinți certificatul medical care atestă starea de graviditate, eliberat de medicul curant
  • ai cotizat cel puţin 6 luni pentru contribuția de concedii și indemnizații. Contribuția aceasta o plătesc angajatorii pentru fiecare contract de muncă, lunar. Dacă nu ești salariată, dar obții venituri ca persoană fizică autorizată, poți plăti contribuțiile, prin contract de asigurare cu Casa de Asigurări de Sănătate.


Se constituie stagiu de cotizare și:

  • concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, venitul luat în considerare este indemnizația de asigurare socială;
  • pensia de invaliditate – venitul ce se ia în considerare este salariul de baza minim brut pe țară;
  • perioada în care o persoană a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, cu condiţia absolvirii acestora, iar venitul ce se ia în considerare este salariul de bază minim brut pe țară;
  • concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, iar venitul ce se ia în considerare este indemnizaţia lunară primită.


Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus