Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum ii protejam pe copii de virozele respiratorii

0
Cum ii protejam pe copii de virozele respiratorii
Virozele respiratorii fac parte din infectiile cailor respiratorii inferioare cu potential destul de grav si apar frecvent in randul copiilor, in special in aceasta perioada. Studiile arata ca, in vreme ce adultii se pot imbolnavi de 2-4 ori intr-un an, in cazul copiilor numarul virozelor respiratorii poate ajunge pana la 6-8 intr-un an. Vestea buna este ca acestea pot fi prevenite sau, in cel mai rau caz, semnele lor pot fi depistate din timp, astfel incat boala sa nu se mai declanseze.

Cum se transmit virozele respiratorii la copii?

Secretiile nazale ale aparatului respirator la copiii infectati contin mai multi virusi decat cele ale adultilor infectati, iar riscul de contactare a unor viroze respiratorii de catre cei mici creste considerabil atunci cand acestia se afla in colectivitate.

“Cel mai adesea, infectiile virale ale cailor respiratorii sunt raspandite atunci cand mainile copilului vin in contact cu secretiile nazale de la o persoana infectata. Aceste secretii contin virusi care, atunci cand copiii isi ating gura, nasul si ochii, patrund pe caile respiratorii si produc o noua infectie”, sustine dr. Florenta Cretu, Specialist Ropharma.

Pentru proteja copilul de viroze se recomanda evitarea contactului cu persoane  care au contactat deja o viroza respiratorie, precum si evitarea spatiilor aglomerate sau inchise. De asemenea, o alimentatie echilibrata, exercitiile fizice regulate, respectarea unui program de somn si, nu in ultimul rand, o igiena riguroasa a mainilor prin spalare frecventa protejeaza copilul de virozele respiratorii.

Care sunt simptomele?

In cazul in care nu ati reusit sa protejati copilul suficient in aceasta perioada, virozele respiratorii pot fi recunoscute in timp util si tratate ca atare. Astfel, daca observati ca cel mic isi pierde pofta de mancare, are nasul infundat, febra, tuse spastica sau umeda si secretii nazale care devin adipoase, exista o probabilitate foarte de mare de a fi contactat o viroza respiratorie. In cazul copiilor mai mari, printre semnele care tradeaza inceputul unei viroze se numara si cefaleea sau durerile musculare.

Cum tratam virozele respiratorii?

De fiecare data cand micutul da semne ca ar putea avea o viroza respiratorie, este absolut necesara o vizita la medicului pediatru.

“Inainte sa ajungeti la cabinetul medical, ii puteti administra copilului picaturi nazale cu ser fiziologic, pentru usurarea respiratiei, siropuri mucolitice, care fluidifica mucusul din arborele respirator, sau antipiretice, in cazul in care are stari febrile”, completeaza dr. Florenta Cretu, Specialist Ropharma.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus