Dacă în România, anii comunismului au fost profund marcați de cravatele de pionieri și ecusoanele în piept, iar acum fiecare școală își stabilește propriile outfit-uri, în lumea întreagă uniforma școlară este un subiect extrem de important în unele țări conservatoare, precum Marea Britanie, în timp ce în statele mai sărace din Africa puțin sunt copiii care își permit să se îmbrace după un anumit cod vestimentar.
De ce au nevoie copiii de uniforme școlare? Există opinii diferite în ceea ce privește necesitatea lor. Cei care sprijină această idee spun că uniformele școlare îi fac pe copii mai disciplinați, egali și uniți. Un alt argument pentru uniforme ar fi că părinții nu trebuie să se gândească la ce haine să le cumpere copiilor. Cei care sunt împotriva uniformelor spun că o astfel de abordare ucide individualitatea.
Indiferent de dispute, uniforma școlară este prezentă în foarte multe țări din lume. Descoperă mai jos cum se îmbracă elevii, la școală, în 10 state diferite!
Uniforme școlare în Japonia
Uniforma școlară japoneză pentru fete, „seifuku”, este celebră în întreaga lume, mulțumită desenelor animate anime și benzilor desenate manga.
Ea este alcătuită dintr-o bluză cu croială marină și o fustă plisată, care devine din ce în ce mai scurtă, pe măsură ce fata înaintează în vârstă.
Pantofii cu un toc mic și șosetele până la genunchi sunt absolut necesare. Acestea sunt purtate până și iarna. Fetele folosesc un lipici special pentru ca șosetele să nu alunece în jos.
Uniforme școlare în Marea Britanie
Prima țară care a introdus oficial uniformele școlare în instituțiile de învățământ a fost Marea Britanie. Prima astfel de școală, în care elevii au apărut purtând uniforme, în 1552, a fost Christ’s Hospital. Culoarea aleasă a fost… albastru. Se credea că această culoare îi va învăța pe copii să fie organizați și calmi (și era cel mai ieftin tip de material).
Actualmente, în Marea Britanie nu există o uniformă școlară unică pentru toate instituțiile de învățământ. Acum, fiecare școală are propriile ei uniforme și simboluri. Unele școli au reguli atât de stricte, încât nu le dau voie elevilor să poarte pantaloni scurți când este foarte cald.
Uniforme școlare în Cuba
Cum era de așteptat într-o țară comunistă, există puține variații ale uniformelor în Cuba. Uniformele sunt compuse din cămăși albe și fuste sau pantaloni roșii. Ele au și un element necesar: o cravată, cu care elevii din fostul bloc sovietic sunt foarte familiari (deși aceasta poate fi atât roșie, cât și albastră).
Uniforme școlare în China
Elevii din China au mai multe uniforme. Ele sunt pentru sărbători și pentru zilele obișnuite, pentru vară și iarnă. Uniformele de zi cu zi ale băieților și fetelor sunt aproape identice. Ele seamănă mult cu vestimentația sportivă.
Uniforme școlare în Siria
Uniforma școlară în Siria a fost schimbată de la un kaki mat la culori mai strălucitoare (albastru, gri și roz). Schimbarea a avut loc cu mult timp înaintea conflictului militar cauzat de motive politice.
Uniforme școlare în Ghana
Tuturor copiilor din țară li se cere să poarte uniformă. Dar populația Ghanei, ca a majorității țărilor africane, are un nivel de venit foarte mic și prag foarte ridicat de sărăcie.
Prin urmare, cumpărarea unei uniforme este unul dintre obstacolele care nu le permite multor copii să meargă la școală. În 2010, guvernul a distribuit uniforme gratuite în mai multe orașe.
Uniforme școlare în Coreea de Sud
În Coreea de Sud, copiii învață de dimineața până seara. Ei își petrec majoritatea timpului aici. Prin urmare, nu e de mirare că muți dintre ei cred că școlile sunt un loc romantic. Codul vestimentar este obligatoriu și este regulat de către școli.
Dar uniformele sunt populare chiar și în afara școlilor și printre vedete.
Uniforme școlare în India
Majoritatea școlilor indiene au uniforme obligatorii. Băieții trebuie să poarte o cămașă cu nasturi și mâneci scurte, o pereche de pantaloni scurți, șosete și pantofi închiși la culoare. Fetele, totuși, poartă atât o tunică lungă până la genunchi, cât și pantaloni și pantofi.
Uniforme școlare în Rusia
În Rusia, uniformele au fost anulate oficial în anii ’90. Dar, începând cu 2013, administrațiile școlilor pot să facă propriile lor reguli.
Astfel, în multe școli, uniformele sunt cerute. Alte școli cer doar un cod vestimentar oficial: bluză albă și pantaloni sau fustă închise la culoare.
Uniforme școlare în Indonezia
În Indonezia, culorile uniformei școlare sunt diferite, în funcție de nivelul educațional. Bluza este întotdeauna albă. Pantalonii pot fi roșii, albastru închis sau gri. Dar partea interesantă abia urmează. După ce elevii trec de un examen național, ei își sărbătoresc „eliberarea” vopsindu-și uniformele în diferite culori cu markere și spray-uri cu vopsea. Adio, școală!
Foto: Pinterest; Facebook; Freepik
Ce se întâmplă în România?
Primele uniforme şcolare de pe teritoriul României au apărut la Turnu Severin în 1897. Ulterior, prin reforma la scară largă a învăţământului, implementată de Spiru Haret, regulă uniformelor şcolare s-a extins la nivel naţional. De la uniformele interbelice specifice mai ales şcolilor de băieţi, cu pantaloni scurţi, cămaşă, vestă şi şapcă până la uniformele şcolare de secol XXI, istoria acestor obiecte vestimentare e foarte bogată.
În perioada comunistă, au fost create modele de uniforme şcolare pentru fiecare etapă de învăţământ, grădiniţă, clasele 1-4, clasele 5-8 şi liceu. Uniformele de pionier care au cunoscut apogeul în anii 1980 erau accesorizate cu cravate, matricole, centuri şi insigne care le-au transformat în adevărate spectacole vestimentare. Pentru că partidul comunist a folosit uniformele şcolare în ultima fază pentru a încerca înregimentarea copiilor şi tinerilor în ideologia oficială, după Revoluție ele au fost respinse.
Între timp însă, instituţiile şcolare din România au revenit la modă purtării uniformelor, din raţiuni de necesitate dar şi de funcţionalitate pentru copii şi părinţi. Sunt, totodată, și idei de afaceri mici profitabile.