Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum îi afectează pe copii schimbările de temperatură? Recomandările medicilor

0
Cum îi afectează pe copii schimbările de temperatură? Recomandările medicilor
Din păcate, evoluția vremii nu mai respectă niciun tipar din anii trecuți, air anotimpurile par a fi date peste cap cu totul. Drept dovadă, după zile la rând cu temperaturi de peste 15 grade Celsius pot urma zile cu 1 grad în termometre, însoțite de ploi, lapoviță ori chiar ninsoare. Schimbările bruşte de temperatură atrag însă după sine probleme de sănătate, mai ales în rândul copiilor. Descoperă în articol care sunt recomandările medicilor în această situație!

Pentru a trece de la sezonul rece la primăvară, organismul uman are nevoie de 14 zile pentru a se adapta la schimbările de temperatură. Însă, vremea nu mai respectă mediile din anii anteriori, iar prognozele se încadrează tot mai mult în extreme. Azi se înregistrează 22 de grade Celsius, mâine, în acceași zonă, temeperatura nu atinge mai mult de 2 grade și sunt prezente precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare.

Astfel de diferențe bruște de temperatură ne dau organismul peste cap. În special, cei mai afectați sunt copiii, bătrânii şi bolnavii cronici.


Ce afecțiuni pot declanșa fluctuațiile mari de temperatură?

Potrivit specialiștilor de la Institutul Naţional al Sănătăţii din Statele Unite ale Americii, scăderea sau creşterea bruscă a temperaturii afectează metabolismul, iar riscul apariţiei astmului, afecţiunilor pulmonare şi celor respiratorii, alergiilor, depresiei şi problemelor de nutriţie este destul de ridicat. Aceste studii au arătat că organismul uman a început să îşi piardă capacitatea de adaptare la fluctuaţiile de temperatură, iar atunci când corpul este slăbit, repercusiunile asupra sănătăţii pot fi destul de grave.

Cea mai frecventă problemă care apare în cazul unei schimbări bruște de temperatură, mai ales în cazul copiilor, este imunitatea scăzută care poate duce la la apariţia virozelor.În momentul în care organismul este practic forţat să treacă brusc de la o temperatură de peste 20° C la mai puţin, de 2° C, acesta este slăbit instantaneu. Explicaţia este că încearcă să facă faţă acestei treceri, fiind confruntat cu umezeală şi frigul. Sistemul imunitar slăbeşte, iar organismul devine vulnerabil în fata virozelor. Totodată, prezența polipilor nazali, alergiilor, care afectează mucoasa nazală şi a stresului prelungit cresc riscul producerii virozelor.

Din acest motiv, este bine să ajutăm sistemul imunitar al celor mici asigurându-le în dieta zilnică, pe de o parte, multe legume şi fructe, deoarece conţin vitamine şi minerale, iar pe de altă parte, suplimente nutritive. Astfel, putem preveni afecţiunile provocate de aceste oscilaţii de temperatură.

Schimbarea temperaturii aduce, de asemenea, insomnii şi probleme de concentrare, iar organismul depune eforturi uriaşe ca să îşi menţină ritmul de odihnă. Tot schimbările bruşte de temperatură provoacă alergiile pe care cei mici le pot avea fără să ştim şi reprezintă un factor puternic în agravarea acestora.

Atenție la garderoba copiilor!

Pe lângă o alimentație echilibrată, din care nu trebuie să lipsească vitaminele și mineralele necesare unui sistem imunitar puternic, sănătatea copiilor este influențată și de felul în care îi îmbrăcăm. Mai ales în condițiile în care, în zilele cu 20 de grade Celsius, îi îmbrăcăm pe copii cu haine subțiri și  îi încălțăm cu teniși, iar a doua zi, la 2 grade, trebuie să folosim hainele de iarnă. 

La temperaturi scăzute, copiii trebuie să aibă extremităţile calde. Astfel, trebuie să le asigurăm  încălţăminte confortabilă şi caldă şi să poarte numărul corect. Atât un număr mai mare, cât şi unul mai mic va duce la îngheţarea picioarelor. De asemenea, nici prea mulți ciorapi nu este indicat. Piciorul trebuie să se poate mișca, dacă este imobilizat în gheată, din cauza ciorapilor groși, o să înghețe.

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus