Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Alergarea zilnică pentru copii. Cum poți rezolva problemele de atenție la școală și de obezitate alergând 1,6 kilometri

0
Alergarea zilnică pentru copii. Cum poți rezolva problemele de atenție la școală și de obezitate alergând 1,6 kilometri
Imaginează-ți că treci pe lângă o școală și, dintr-odată, zeci de elevi trec alergând pe lângă tine. Cutremur? Ora de sport? Nicidecum. Pauza mare?! Nu. Este vorba despre cum au ales mai multe școli din Marea Britanie să combată obezitatea în rândul copiilor. Prin mișcare! 15 minute de alergare pe zi nu doar că ajută la o condiție fizică mai bună, ci are efecte pozitive și asupra puterii de concentrare la ore.

“The Daily Mile” este cel mai așteptat moment al zilei în multe școli din Marea Britanie. “Alergarea zilnică de 1,6 kilometri” are loc în majoritatea zilelor, cu excepția celor cu vreme extrem de rea. La un moment dat, în timpul programului, profesorul iese cu elevii la o alergare în curtea școlii de o milă. Copii nu se schimbă de hainele normale, ca la ora de sport,  nu se cronometrează, nu există clasament, doar aleargă sau merg 1,6 kilometri. Cam 15 minute durează această acțiune, un timp extrem de important pentru a stimula dorința de mișcare în rândul copiilor. Și care îi ajută apoi să se concentreze la ore, căci activitatea fizică este strâns legată de dezvoltarea atenției. 

The Daily Mile” a apărut în urmă cu vreo șase ani, când Elaine Wyllie, director pe atunci al unei școli primare din Scoția, a remarcat lipsa interesului pentru activitate fizică în rândul elevilor săi. Și a decis să acționeze! 

Astfel, i-a scos pe copii la alergat în curtea școlii, timp de 15 minute. După o lună, rezultatele acestei inițiative au fost uimitoare. Dacă, la început, mulți dintre copii nu reușeau să alerge o milă întreagă, după patru săptămâni de alergat zilnic, toți elevii au reușit să parcurgă distanța de 1,6 kilometri. Și, cel mai important, toți s-au distrat grozav în acest răstimp!  


► Citește și Joaca în aer liber, benefică pentru sănătatea copiilor. 5 motive, demonstrate științific


Experimentul a început în februarie 2012. Până în luna septembrie a aceluiași an, întreaga școală alerga în fiecare zi, timp de 15 minute. Și niciunul dintre cei 57 de elevi ai claselor I nu a fost considerat  supraponderat de către asistentul școlii. În același timp, nivelurile de atenție și comportamentul în clasă s-au îmbunătățit considerabil, iar părinții au spus că copiii lor sunt mai sănătoși, mai activi și mai atenți. 
Între timp, Elaine s-a retras din învățământ și își dedică timpul în întregime mișcării programului pe care l-a fondat, “The Daily Mile”. Iar eforturile sale nu sunt de prisos, căci peste 1.000 de școli din Marea Britanie au preluat modelul său. Ba chiar a fost adoptat și în alte sute de școli din Olanda și Belgia. Guvernul din Scoția ia în considerare chiar să încurajeze modelul și în licee și facultăți și chiar în companii.

 Și în România, din ce în ce mai mulţi copii au probleme cu greutatea. Aproximativ un sfert dintre copiii de 8 ani sunt supraponderali sau obezi, conform unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, în cadrul unui proiect coordonat de OMS. Dincolo de nutriție un lucru care ajută considerabil la îmbunătățirea acestei situații ar fi, cu siguranță, încurajarea mișcării. Iar “The Daily Mile” ar putea fi adoptat cu ușurință și în România. 

Cât de eficient crezi că ar fi un astfel de program și la noi în țară? 


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus