Pentru că este foarte ușor tolerat de stomac, excepție făcând prichindeii care au diverse alergii, oul este unul din primele alimente care sunt introduse în alimentaţia copiilor. De ce? Pentru că este o sursă excelentă de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine şi minerale. Gălbenuşul este un aliment complet, în tip ce albuşul, foarte sărac în calorii, excelează în bogăţia de minerale şi proteine.
De aceea nutriționiștii îl recomandă în alimentația celor mici. Dacă o persoană sănătoasă nu trebuie să consume mai mult de două-trei ouă pe săptămână, copiii nu au restricţii, pentru că ei au un necesar de lipide mai mare. Cu toate acestea însă, ar fi bine să nu consume mai mult de 3- ouă pe săptămână.
Și, cum prima masă a zilei este cea mai importantă, mai ales când vorbim despre copii, ne-am gândit să-ți prezentăm 3 rețete cu ouă pentru un mic dejun sănătos!
Ouă în avocado
Ingrediente:
- 2 ouă
- 1 avocado
- piper negru proaspăt măcinat
- sare
Metoda de preparare:
Pune o tigaie antiaderentă dacă ai o plită de acest gen, la foc mic. Unge-o cu puţin ulei. Taie un avocado în două bucăţi, scoate-i sâmburele şi miezul, cât să încapă un ou în mijloc. Apoi, sparge câte un ou în fiecare jumătate de avocado, pune-le în tigaie şi acoperă cu un capac. Dacă oul nu se coace suficient de repede, pune şi puţină apă în tigaie - aburii vor ajuta. Condimentează cu sare şi piper după gust.
Omletă grecească
Ingrediente:
- 4 ouă medii
- 20 g unt
- 1 linguriță apă minerală
- 120 g brânză feta sfărâmată
- sare și piper proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Pe focul mic, se încinge încet untul într-o tigaie care nu lipește. Se bat ouăle bine, apoi se adaugă apa minerală și se mai bat un pic. Se toarnă în tigaie, amestecându-le continuu cu o spatulă. Când începe să se închege omleta, se adaugă brânza feta, se amestecă puțin și se mai lasă încă un pic la făcut, amestecând din când în când.
Sandviș cu ou și cașcaval
Ingrediente:
- 1 felie pâine de tip toast
- 1 ou
- 15 grame de unt
- cașcaval ras
- sare, piper
Mod de preparare:
Se pune o felia de pâine pe un tocător și cu ajutorul unei linguri de presează formând o adâncitură. Se ung marginile felie de pâine cu unt, iar apoi se pune felia în tigaia încinsă și se adaugă oul în mijloc. Cașcavalul ras se presară pe margini feliei, se asezonează cu sare și piper, se acoperă tigaia cu un capac și se lasă oul să se coacă.
Găsești aici și alte rețete de mic dejun sănătos!
Poftă bună!
Foto: Freepik