Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Portocalele în alimentația copiilor. De ce nu trebuie să lipsească din meniul prichindeilor?

0
Portocalele în alimentația copiilor. De ce nu trebuie să lipsească din meniul prichindeilor?
Sunt cele mai comune surse de vitamina C, însă portocalele sunt bogate și în vitamina B, folat şi fibre, precum şi în antioxidanţi cu rol în menţinerea sănătăţii. Prin urmare, nu ar trebui să lipsească din alimentația celor mici, mai ales în sezonul rece când porția de fructe și legume proaspete consumate zilnic se reduce considerabil.

Vitamina C este un puternic antioxidant ce protejează corpul de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, fiind necesară şi pentru sinteza colagenului (ajută la vindecarea rănilor şi la conectarea vaselor de sânge, a tendoanelor, a ligamentelor şi a oaselor), dar şi prevenirea scorbutului. Prin urmare, medicii și nutriționiștii recomandă ca portocalele să nu lipsească din meniul zilnic al copiilor. 

Dincolo de vitamina C, portocalele reprezintă și o sursă importantă de flavonoidele,  care dispun şi de proprietăţi anticancerigene (inhibă dezvoltarea celulelor canceroase şi previn răspândirea tumorilor) şi protectoare cardiace; conform studiilor pot îmbunătăţi fluxul sanguin prin arterele coronariene, reduc abilitatea acestora de a forma citricecheaguri şi previn oxidarea colesterolului rău (LDL). 

De unde provin portocalele? Un scurt istoric

Portocalul face parte din familia citricelor şi îşi are origina în Asia, în zona India, Pakistan, Vietnam, China. Arabii au fost cei care l-au adus în Occident, iar astăzi se cultivă cu succes în SUA, Brazilia, Africa de Sud, Mexic, China şi în zona mediteraneeană, de la Spania, Italia, Egipt, Maroc până la Turcia şi Grecia.

În multe ţări s-a preluat denumirea de „orange”, dar există şi alte denumiri, de exemplu în Olanda se numeşte „măr chinezesc”. Iar în Spania, Portugalia şi Italia sunt nume derivate din orange, adică Naranja, Laranja şi Arancia. Se pare că denumirea din limba română poate proveni de la ţara Portugalia care era, cândva, cel mai important exportator de portocale dulci.

Câte tipuri de portocale există?

Cele mai răspândite şi mai cunoscute sunt Portocalele persane. Cele mai dulci aparţin soiului de Portocale Florida, Californi și, Valencia. Când portocalele au la baza pulpei încă 2-3 feliuţe mici, fac parte din categoria Portocalelor Navel. Totodată, există și Portocalele roşii Ruby, la fel de savuroase. Când portocalele sunt combinate apar hibrizi de tipul Mandarinelor.


Citește și Ce beneficii aduce ananasul în alimentația copiilor


Ce conţin portocalele?

Fruct hrănitor şi delicios, portocala este bogată în vitaminele A, B, C, în calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu şi alte minerale, de aceea este indicată pentru sănătatea copiilor. 

O portocală dulce conţine vitaminele B1, B2, B6, C şi minerale precum fierul, calciul, magneziul, fosforul, zincul.

Proprietățile portocalelor

Ca o adevărată sursa de vitamine şi energie pentru organism, portocalele se digera rapid, iar zahărul pe care îl conţin este imediat absorbit în sânge. Se spune că cei care consumă portocale sunt mereu tineri şi viguroşi, deci este un adevărat tratament anti-îmbătrânire.


Citește și Dovleacul, cea mai bună sursă de vitamina A pentru copii


Beneficile consumului de portocale pentru copii

Dacă cei mici consumă constant portocale, mai ales în sezonul rece, au toate șansele ca răceala să stea departe de ei. În același timp, sucul de portocale este folosit cu succes în tratarea diferitelor boli fiindcă este o sursă clară de energie şi măreşte rezistența corpului împotriva infecţiilor. Îmbunătăţeşte digestia şi contribuie la creşterea apetitului. De asemenea, este indicată în tratarea constipaţiei. Când sucul de portocale este îndulcit cu miere, poate fi recomandat pentru cei care suferă de boli de inimă.

Din florile şi frunzele de portocal se obţine o infuzie folosită ca sedativ şi somnifer, în insomnie şi migrene.

Datorită conţinutului mare de calciu şi vitamina C, portocalele sunt indicate în tratarea bolilor de oase şi dinţi. 

Copiilor care au întârzieri de creştere, anemicilor şi celor care suferă de rahitism, li se recomandă cură de portocale, mai ales sub formă de suc natural.

Atenție! Spălaţi bine portocalele înainte de a le pune în fructiera sau în frigider, chiar dacă nu-i folosiţi coaja. Se ştie că acest fruct face parte din categoria celor mai stropite cu pesticide.

Sursa: KidsHealth


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus