Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

10 lucruri pe care copiii trebuie să le facă singuri până la vârsta de 13 ani

2
10 lucruri pe care copiii trebuie să le facă singuri până la vârsta de 13 ani
Potrivit psihologilor, anii adolescenței încep între 9 și 13 ani și este o perioadă de tranziție de la atașamentul puternic față de părinți la o relație bazată foarte mult pe încredere, momentul în care adulții ar trebui să le acorde copiilor un alt grad de independență. Pentru a face această tranziție cât mai lină, părinții ar trebui să-i ajute pe copii să dobândească abilități esențiale de viață până la vârsta de 13 ani. Care sunt acestea?

Cei de la Bright Side au realizat o listă cu 10 deprinderi de viață esențiale pe care toți copiii ar trebui să le poată face singuri până la vârsta de 13 ani. Toate aceste deprinderi vă pot ajuta să creșteți un individ încrezător în propriile forțe.


1.Capacitatea de a gestiona banii

Primele noțiuni financiare ar trebui explicate prichindeilor din momentul în care știu să numere. Iar pușculița poate fi cel mai bun ajutor în acest sens. Dăruiește-i celui mic un astfel de obiect și încurajează-l să-și depoziteze banii pentru a-și cumpăra ceva special. Probabil nu va colecta întreaga sumă, dar important este procesul. Când se va umple pușculița, scoateți bani și numărați-i.

Până la vârsta de 13 ani, copiii ar trebui să poată economisi bani din alocația lor săptămânală, să fie conștienți de costurile de bază ale gospodăriei, să înțeleagă diferența dintre cardurile de debit și de credit și să poată lua decizii privind cheltuielile și economiile.


2. Munca prin gospodărie

Potrivit specialiștilor, copiii pot face deja multe treburi gospodărești de la o vârstă fragedă, cum ar fi strângerea vaselor după cină ori sortarea hainelor înainte de afi puse la spălat. Până la vârsta de 13 ani, ei ar trebui să-și poată călca hainele, să poată pune la loc vasele spălate, să-și schimbe așternuturile de pat, să spele o mașină, să curețe o baie și să aranjeze prin bucătărie. Părinții ar trebui să fie consecvenți și specifici cu cererile lor și ar trebui să-și încurajeze copiii. Desigur, toate activitățile trebuie realizate împreună cu părinții. Doar prin exemplul propriu veți putea dezvolta simțul de responsabilitate al copilului.


3. Pregătirea unei gustări

De asemenea, pe lângă sarcinile legate de curățenie, copiii până la 13 ani ar trebui să știe să pregătească unele feluri simple de mâncare.  Există o mulțime de rețete ușoare pentru începători, cum ar fi sandvișuri, omletă, paste, supă și salate. Până la vârsta de 13 ani, copiii ar trebui să poată planifica o masă de familie, să urmeze o rețetă simplă și să poată lucra cu ustensilele de bucătărie. Nu uitați să vă învățați copiii despre elementele de bază privind igiena și siguranța!


4. La cumpărături

Dacă mergeți la cumpărături împreună cu cei mici, în timp, aceștia vor reuși să înțeleagă și să respecte până la vârsta adolescenței ce înseamnă să respecți și să te încadrezi într-un buget de cumpărături. De asemenea, e foarte important să-i învățați să citească etichetele nutriționale și cum să găsească oferte bune. Nu uitați să stabiliți limite: un studiu realizat de Universitatea din Kansas a arătat că 50% dintre copiii mici care îi însoțesc pe părinți la supermarket le cer să cumpere ceva și doar 50% dintre părinți reușesc să reziste. Sună cunoscut, nu?!


► Citește și Primii 10 ani de acasă! Ce ar trebui să-i învețe părinții pe copii


5. Igiena personală

Mulți părinți presupun că prichindeii lor de 10 ani sau de 11 ani vor învăța în mod natural ce înseamnă igiena personală. Dar, de fapt, există multe lucruri pe care părinții ar trebui să le discute cu copiii înainte de a fi prea târziu: importanța dușului zilnic, folosirea deodorantului, schimbarea hainei, igiena orală și înțelegerea propriului corp. Atenție! Și la acest capitol părinții sunt cel mai bun exemplu pentru copii! Și nu uitați să le explicați copiilor dvs. de ce trebuie să facă anumite lucruri.


6. Primul ajutor

Măsurile de prim ajutor sunt extrem de importante pentru copii mai ales când se rănesc și nu este niciun adult în jur. Din păcate, pot apărea și astfel de situații, căci cei mici nu cresc sub un glob de sticlă. În Marea Britanie, Crucea Roșie pledează pentru includerea educației primului ajutor în programele școlare. Unele studii au demonstrat că prichindeii în vârstă de 4 ani până la vârsta de 5 ani au deja posibilitatea de a memora numărul corect de telefon de urgență, de a evalua corect respirația persoanei și de a memora pozițiile corecte de recuperare. Unele abilități pentru copii mai mari includ capacitatea de a opri sângerarea și de a trata arsurile și înțepăturile albinelor.


► Citește și Ce măsuri trebuie să iei când copilul înghite detergent? Primul ajutor și cum poți preveni această situație


7. Planificarea timpului

Pentru un adolescent, planificarea timpului este esențială. Acesta ar trebui să poată planifica, prioritiza și lucra productiv. Încercați să oferiți copiilor voștri niște instrumente care le-ar putea ajuta să fie mai eficiente, cum ar fi alertele telefonice sau calendare speciale. Oferiți-i un ceas ca un cadou, ajutați-i să gestioneze momentele în care le este distrasă atenția și, ca întotdeauna, oferiți un bun exemplu.


8. Buna purtare și comunicarea

Este important să vă predați manierele copiilor cât mai curând posibil. Pentru copiii mai mici, începeți prin propriul vostru exemplu, încurajați-i să împărtășească, să fie politicoși și să respecte vârstnicii. Evenimentele din familie reprezintă un moment bun pentru a-i învăța pe copii cum să fie o gazdă bună și să le explicați manierele de masă. Și nu uitați că, în societatea modernă, eticheta digitală este la fel de importantă ca și manierele "offline".


9. Orientarea în spațiu

Tot mai mulți adolescenți ajung, la un moment dat, să călătorească singuri, tocmai de aceea este important ca ei să poată înțelege cum să folosească un instrument de navigare și cum să citească o hartă. Până la vârsta de 13 ani, copiii ar trebui să poată memora direcțiile și să citească simbolurile hărților și să se orienteze. Există o mulțime de resurse online care vă pot ajuta.


10. Reglarea emoțiilor

Nu numai adolescenții, dar și mulți adulți nu au capacitatea de a-și accepta și controla emoțiile, cum ar fi furia, stresul și anxietatea. Competențele de reglare emoțională includ capacitatea de a identifica sentimentele, de a înțelege situația, de a gestiona emoțiile și de a căuta ajutor atunci când este necesar. Realizarea faptului că tristețea nu este un semn de slăbiciune și că emoțiile pot ajuta în manipularea situațiilor va ajuta copiii în viața lor de adult.


Voi ce ați adăuga în lista abilităților pe care copiii ar trebui să le învețe înainte să împlinească 13 ani? 

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus