Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

De ce ar trebui să învețe copii să cânte la un instrument muzical? 5 beneficii mai puțin cunoscute

0
De ce ar trebui să învețe copii să cânte la un instrument muzical? 5 beneficii mai puțin cunoscute
În cazul copiilor, lecțiile de muzică pot face minuni. Și nu ne referim aici la formarea vreunui compozitor genial sau a unui instrumentist de mare valoare, ci de beneficiile pe care studiul unui instrument le poate aduce în dezvoltarea cognitivă a juniorilor, de la noțiuni de matematică până la răbdare și o memorie mai bună. Descoperă în articol 5 efecte pozitive mai puțin cunoscute...

Mai multe cercetări recente au descoperit că persoanele care studiază un instrument muzical beneficiază de un antrenament excelent al creierului, această activitate fiind şi o metodă terapeutică recomandată în dezvoltarea abilitaţilor cognitive. Tocmai de aceea este recomandat ca juniorul tău să studieze un instrument muzical: pian, vioară, chitară, flaut și așa mai departe. Poate nu va deveni următorul Beethoven și nici vreun virtuoz celebru care să concerteze în toată lumea, însă orele de muzică îi vor fi de mare folos: îi va fi mult mai ușor să memoreze  anumite informații, să învețe matematică, să fie mai răbdător și mai ordonat. 

Iată 5 beneficii mai puțin cunoscute pe care studiul unui instrument muzical le poate aduce în dezvoltarea copiilor:

Îmbunătățește abilitățile de învățare

Între muzică și matematică există o legătură foarte strânsă. Prin înțelegerea bătăii, ritmului și gamelor, copiii învață cum să împartă, să creeze fracții și, totodată, să recunoască tipare. Pentru că muzica poate crea conexiuni în creierul unui copil pentru a-l ajuta să înțeleagă mai bine alte domenii.

Dezvoltarea abilităților fizice

Anumite instrumente, cum ar fi cele de percuție, îi ajută pe juniorii care au multă energie să-și dezvolte coordonarea și abilitățile motorii, pentru că solicită mișcarea mâinilor, brațelor și a picioarelor. Instrumentele cu coarde și clape, cum ar fi vioara și pianul, cer acțiuni diferite de la mâna dreaptă și mâna stângă simultan. Astfel, aceste instrumente nu ajută numai la dezvoltarea dexterității, dar ele pot să încurajeze copiii să devină confortabili în poziții incomode natural. 

“Antrenează” disciplina și răbdarea

Cântatul la un instrument învață copiii să persevereze prin ore, luni și uneori ani de practică înainte de a atinge obiective specifice, cum ar fi cântatul într-o trupă sau memorarea unei piese solo. Lecţiile de grup, în care elevii să învață să cânte la aceleași instrumente într-un ansamblu pot îmbunătăți, de asemenea, răbdarea, deoarece copiii trebuie să aștepte rândul lor pentru a cânta individual. Așteptându-și colegii, copiii învață să le arate respect colegilor lor, să stea cuminți și în liniște pentru perioade desemnate de timp.


► Citește și Matematică distractivă! 7 metode prin care îți poți învăța copilul să socotească


Cultivarea abilităților sociale

Învățatul colectiv necesită interacțiune de la egal la egal și comunicare, încurajând munca în echipă. Pentru copii este important să cunoască și să înțeleagă rolul lor individual într-un ansamblu mai mare în care toți lucrează pentru atingerea unui obiectiv comun. Acestea sunt tipuri de experiențe pe care le întâlnim și în societate.

Ce instrument trebuie să alegi pentru copilul tău?

Această alegere depinde de o serie de factori. Nu trebuie să alegeți pianul sau chitara pentru că “așa este la modă” sau pentru că prietenii celui mic studiază un anumit instrument.  Iată la ce întrebări ar trebui să răspunzi înainte de alegerea unui instrument:

  • Copilul tău este încântat de instrument? Îi place cum sună? Unele școli de muzică oferă copiilor posibilitatea de a se juca cu mai multe instrumente și de a-l alege singuri pe cel care îi atrage mai mult.
  • Temperamentul copilului tău se potrivește cu instrumentul ales?
  • Ce cheltuieli presupune studiul uni anumit instrument? Îți poți permite să-l cumperi și apoi să-l întreți?
  • Ca părinte, îți place sunetul suficient pentru ați asculta copilul practicând ore în șir acasă?
  • Este copilul tău interesat în mod special de un anumit stil de muzică? Dacă este așa, ține cont de asta în alegerea instrumentului.


La ce vârstă poate copilul tău să înceapă lecțiile de muzică?

La fel ca și în sport, cu cât mai devreme, cu atât mai bine! Pentru că, în primii ani de viață, copiii sunt foarte receptivi. În același timp, copilul trebuie să fie suficient de dezvoltat pentru a ține în mână instrumentul la care i-ar plăcea să cânte. Pentru chitară, de pildă, trebuie să aibă forța necesară pentru a apăsa corzile.

Sursa: Parents


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus