Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

De ce părinții trebuie să renunțe la telefon în preajma copiilor? Rezultatele unui studiu

0
De ce părinții trebuie să renunțe la telefon în preajma copiilor? Rezultatele unui studiu
Există numeroase studii și articole care atrag atenția asupra efectelor negative pe care le are folosirea telefoanelor inteligente asupra copiilor. Însă același semnal de alarmă trebuie evidențiat și în ce-i privește pe adulți. De ce părinții trebuie să renunțe la telefon în preajma copiilor? Iată rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii americani…

Cât de mult folosești telefonul mobil atunci când ești în preajma copiilor? Și nu ne referim aici la conversațiile neplanificate sau momentele în care verifici o adresă pe Internet, unde trebuie să ajungi cu cei mici. Vorbim despre ieșirele voastre în parc, când ei sunt la locul de joacă, iar tu, poate, “butonezi” de zor. Ori când îl aștepți la cursurile de înot, iar el te vede din bazin cum vorbești mai mereu la telefon. Sau chiar și acasă, seara, când juniorii desenează ori se uită la televizor, iar tu răspunzi la emailuri sau te uiți pe Facebook. 

Sigur, sunt momente când trebuie să-ți folosești smatphone-ul, chiar și doar pentru plăcerea ta. Însă ai grijă cât timp îl folosești în preajma copiilor! Un studiu făcut de psihologii de la Universitatea Indiana din Bloomington atrage atenția asupra acestui aspect.

Psihologii au demonstrat că, dacă părinţii nu se pot concentra la nimic prea mult pentru că trebuie imediat să se uite pe telefon, atunci şi copiii vor avea o capacitate mai mică de a se concentra asupra unui lucru. Mai precis, cu cât adulții petrec mai mult timp uitându-se la un lucru, cu atât copiii îi vor imita şi se vor uita mai mult timp la lucrul respectiv.


► Citește și Primii 10 ani de acasă! Ce ar trebui să-i învețe părinții pe copii 


„Părinţii care par să fie distraşi sau ai căror ochi îşi schimbă des focusarea în timp ce copiii lor se joacă par să aibă un impact negativ asupra capacităţii de atenţie a copiilor în timpul unui stadiu esenţial al dezvoltării”, a declarat Chen Yu, cel care a condus echipa care a realizat acest studiu.

Cum s-a desfășurat cercetarea celor de la Universitatea Indiana din Bloomington? Părinţii şi copiii au fost duşi într-un loc de joacă similar celor existente în mod normal în afara universităţii şi nu li s-au dat niciun fel de indicaţii. S-a descoperit că, dacă părintele se uită la un obiect mai mult de 3,6 secunde, atunci copilul are tendinţa de a se uita la el încă 2,3 secunde după ce părintele şi-a îndreptat atenţia spre altceva. Deși nu pare să fie mare lucru, acest lucru a însemnat o atenţie de patru ori mai mare decât în cazul în care părintele s-a defocusat mai repede de 3,6 secunde. S-a descoperit că, la capitolul concentrare, cel mai rău stăteau copiii ai căror părinţi nu s-au implicat deloc în joacă.

Prin urmare, dacă juniorii tăi au probleme de concentrare ar trebui să iei în considerare și comportamentul tău. Tu cât timp folosești telefonul mobil în preajma copiilor?

Sursa: wigantoday.net

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus