Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

De ce mint copiii? Explicații pe-nțelesul părinților

0
De ce mint copiii? Explicații pe-nțelesul părinților
Mai devreme sau mai târziu orice copil se va folosi de minciună din diverse motive. Cel mai adesea, copiii mint pentru a scăpa de pedepse, însă se folosesc de minciuni și în alte circumstanțe. Situații pe care părinții nu le identifică foarte ușor de cele mai multe ori. Cum ar trebui să reacționeze adulții atunci când juniorii lor le ascunde adevărul și se folosesc de tot felul de pretexte pentru a nu-l recunoaște? Iată care sunt recomandările psihologilor evidențiate într-un articol publicat de cei de la Bright Side…

“Dacă minți, o să-ți crească nasul ca al lui Pinocchio” sau “Minciuna are picioare scurte!”… sunt doar câteva dintre replicile pe care părinții le folosesc atunci când juniorii lor mint. Însă uită că și ei s-au folosit de miniciuni în anumite situații, căci orice persoană, fie ea adult sau copil, a spus o minciună la un moment dat, din diferite motive. 

Când mint copiii? Minciunile apar fie pentru că le e frică de o eventuală pedeapsă, după ce au făcut o năzbâtie, fie pentru că imaginația lor este atât de bogată încât ia locul realității. Tocmai de aceea este foarte important să fie atenți motivele pentru care copiii lor sunt tentaţi să spună o minciună, în loc să mărturisească adevărul. Și să acționeze în consecință. Cum, mai precis? Iată recomandările psihologilor:

Pedepse mai puțin severe

De cele mai multe ori, copiii cunosc consecinţele unor fapte pe care le săvârşesc. Știu că adevărul aduce cu sine o pedeapsă. Prin urmare, încurajează-ți copiii să spună adevărul, prin aplicarea unor pedepse mai puţin severe în cazul în care au făcut o boacănă. Astfel, juniorilor nu le va fi teamă să-şi recunoască fapta.  Ce-i drept,  apare un alt aspect: dacă știu că vor scăpa “ușor”, acest lucru nu-i va împiedica să facă trăsnăi și data viitoare. Însă trebuie să pui în balanță cele două variante. Ce e mai bine, să-ți spună ce boacănă au făcut ori să-ți ascundă în continuare?!

Minciuna, dovadă de iubire

Copiii tăi te iubesc foarte mult, tocmai de aceea, în unele situaţii, sunt tentaţi să spună o minciună tocmai pentru a nu te supăra. Prin urmare, nu trebuie să exagerezi exprimându-ți supărarea în urma unei năzbâtii făcute de cei mici, astfel, nu le va mai fi frică că o să te dezamăgească atât de tare. 


► Citește și Copiii NU au nevoie de părinți extraordinari! Concluziile unui celebru psihiatru și educator 

 

Când imaginația se confundă cu realitatea

Imaginația copiilor nu are limite, nu-i așa?! Pentru că ei confundă realitatea cu ceea ce ar fi vrut să se întâmple. Tocmai de aceea, îți vor povesti despre aventurile lor fantastice sau vor povesti tuturor că au un frate sau o soră, când de fapt nu este aşa, iar totul se întâmplă de fapt în imaginaţia lor. Cel mai bine este să înțelegi aceste minciuni nevinovate, să nu reacționezi exagerta, pentru că ele vor dispărea odată cu trecerea timpului.    

Copiii mint atunci când nu-şi amintesc unele lucruri 

Există situaţii în care juniorii spun o minciună pe care ajung să o creadă ei înşişi. Iar motivul pentru care o fac apare în cazul acelora care uită cum s-au petrecut de fapt lucrurile. Nu trebuie să te îngrijorezi când descoperi astfel de minciuni. Explică-le cu calm și răbdare că percepţia lor este greşită.   

E politicos să minți!

Apar situații în care, uneori,  copiii cred că este politicos să spună o minciună în loc să mărturisească adevărul.  De exemplu, par fericiţi să poarte căciulile tricotate de la bunica, chiar dacă nu este tocmai ceea ce-şi doreau să primească de Crăciun. Iar, uneori, aceste minciuni sunt induse chiar de noi, adulții. În fond, toţi minţim că ne plac unele cadouri pe care le primim, deşi le considerăm total neinspirate.   

Minciuna și comparațiile cu personaje negative 

Copiilor le este teamă să spună adevărul despre anumite năzbâtii pe care le-au făcut deoarece nu vor să fie consideraţi răi, asemenea personajelor negative din basmele pe care le cunosc. Poți să le explici că şi oamenii buni pot greşi în anumite privinţe, dar ceea ce îi deosebeşte de „cei răi“ este faptul că au curajul să-şi recunoască fapta sau vina.    

Copiii sunt oglinda părinţilor!

Înainte de a-I judeca pe juniorii tăi, uită-te la tine! Copiii au tendinţa să copieze comportamentul părinţilor lor, iar dacă vor auzi diverse minciuni spuse de cei mari, vor copia acest comportament. Sunt foarte isteţi şi foarte ageri, aşa că îşi vor da seama de ceea ce se întâmplă în jurul lor, de aceea soluţia este simplă: tu trebuie să fii un exemplu pentru ei!   

Neîncrederea în propria lor îndemânare sau inteligenţă 

Dacă îți tratezi copiii ca pe nişte fiinţe inferioare, care nu sunt capabile să înţeleagă anumite lucruri din jurul lor, şi ai tendinţa să ţipi şi să dai vina pe ei în anumite situaţii, nu vor vrea să înveţe să facă diferenţa între ceea ce este bine şi ceea ce este rău. Ce e de făcut? Încearcă să le vorbești ca unui om mare, explicându-le ce este bine să facă şi ce nu. Astfel, vor realiza importanţa mărturisirii adevărului, pe măsură ce vor înainta în vârstă.   

Cum ți se par recomandările de mai sus?


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus