Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Atenție la pachetul de școală! Ce alimente pot provoca toxiinfecția alimentară la copii

0
Atenție la pachetul de școală! Ce alimente pot provoca toxiinfecția alimentară la copii
Odată cu începerea școlii, pregătirea pachețelului pentru copii se poate transforma într-o provocare pentru cei mai mulți dintre părinți. Ce fel de sandvișuri să pregătești? Să fie sănătoase și pe placul celor mici... Și variate, căci prichindeii se plictisesc să consume același lucru în fiecare zi. În încercarea lor de a împăca toate cerințele, adulții mai fac și greșeli. Mai ales că multe dintre alimentele pe care le pot alege pot provoca ușor o toxiinfecție alimentară.

Pacheţelul pentru şcoală al copilului trebuie să fie sănătos, proaspăt, rezistent la temperaturi crescute, hrănitor, diversificat în fiecare zi, dar mai ales pe placul prichindelului. Din păcate însă, toate aceste caracteristici îi pot pune în încurcătură pe unii părinți care apelează la alimente care pot pune în pericol sănătatea copilului lor.

Indigestia şi toxiinfecţia alimentară sunt probleme de sănătate des întâlnite la copii, mai ales la școlarii din clasele mici, având în vedere că organismul lor este mai sensibil. Astfel de tulburări apar în special în sezonul cald, dar și la începutul școlii când riscul de a face combinaţii alimentare necorespunzătoare ori de a mânca alimente contaminate ori alterate este crescut.


Cum se manifestă toxiinfecția alimentară la copii?

Toxiinfecția alimentară este o infecție digestivă care, de cele mai multe ori, este produsă de ingestia unor alimente contaminate fie cu diverși patogeni, fie cu toxine ale bacteriilor și mult mai rar de virusuri sau paraziți.

Simptomele toxiinfecției alimentare apar brusc, de cele mai multe ori la doar câteva ore de la ingestie, iar pacientul simte o stare de rău general, dureri abdominale, amețeli, asociind apoi vărsăturile cu sau fără scaune diareice. În cazul formelor mai grave pot apărea: febră, frisoanele, transpirațiile și scăderi ale tensiunii arteriale, împreună cu alte manifestări de ordin general.

Timpul necesar pentru apariția simptomelor, durata manifestării acestora dar și severitatea acestora, depind de mai mulți factori, printre care tipul microorganismului care a determinat infecția, vârsta și starea generală de sănătate a persoanei infestate.


Ce alimente din pachetul de școală pot provoca toxiinfecția alimentară la copii?

Pentru că cei mici ajung să consume preparatele din pachet la câteva ore după ce au fost pregătite este foarte important ca părinții să țină cont de ce alimente aleg. În funcţie de bacteria ori de parazitul care a provocat toxiinfecţia alimentară, copiii se pot confrunta cu: botulism, toxoplasmoza, listerioza, infecţia cu E. coli, infecţia cu Salmonellaori cu Giardia.

Iată 5 alimente folosite frecvent în pregătirea pachetului de școală și care pot provoca ușor toxiinfecție alimentară la copii:

Ouăle

Cele mai multe infecții sunt cauzate de salmonella. Deşi infestarea externă a oului poate fi posibilă, cel mai adesea contaminarea are loc chiar înainte de formarea cojii. 

Tonul

Peştele proaspăt se poate deteriora la scurt timp după ce a fost prins, ducând la otrăvirea cu o toxină numită scombrotoxin. Simptomele includ înroşirea pielii, dureri de cap, crampe, diaree şi pierderea vederii.

Mezelurile

Numărul copiilor care fac toxiinfecţie alimentară după ce au consumat produse din carne este mai mare decât al celor care se îmbolnăvesc de la brânzeturi. De aceea, este important modul de păstrare şi preparare a alimentelor de provenienţă animală. Carnea şi mezelurile, dacă nu sunt ţinute la rece sau dacă nu sunt preparate corespunzător, provoacă toxiinfecţie salmonelozică.

Roşiile

Folosite în pregătirea sandivșurilor, roşiile sunt adesea legate de toxiinfecţii alimentare deoarece sunt consumate în majoritatea timpului negătite (gătirea omoară anumite bacterii) şi alături de alte legume verzi. Pentru a evita contaminarea, taie legumele şi fructele separat, folosind alte ustensile care trebuie spălate ulterior.

Produsele de patiserie

Pe cât de apetisante, pe atât de periculoase pot fi produsele de patiserie pentru sănătatea celor mici. Să nu uităm că ingredientele lor (ouă, lapte) se contaminează rapid. În cazul copiilor, simptomele apar la 3-72 de ore de la ingestia alimentelor contaminate, pot fi mai severe şi pot dura mai mult decât la adulţi. 


Care sunt remediile la care putem apela în caz de toxiinfecție alimentară? 

Este foarte important să știm să acționăm rapid, corect și complet încă de la primele semne în caz de toxiinfecție alimentară. O greșeală frecventă este consumul de antibiotic fără recomandarea medicului. Antibioticele sunt folosite doar în cazurile cele mai grave ale acestei afecțiuni. În cele mai multe cazuri, de mare ajutor poate fi un supliment alimentar care absoarbe și elimină alergeni, toxine și microorganisme neprietenoase și care, în același timp, contribuie la menținerea tranzitului intestinal normal și la normalizarea scaunelor. 

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus