Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Obezitatea la copii. Când este nevoie de kinetoterapie?

0
Obezitatea la copii. Când este nevoie de kinetoterapie?
Potivit statisticilor din 2018, unul din patru copii români suferă de obezitate, fapt care îi îngrijorează pe specialişti. Aceştia atrag atenţia că prevalenţa obezităţii s-a triplat în rândul noilor generaţii în ultimele două-trei decenii. Cum cele mai multe produse de pe piaţă şi sunt îmbogăţite cu zahăr şi conţin E-uri, tot mai mulți copii se vor confrunta, la un moment dat, cu kilogramele în plus. Pe lângă o dietă echilibrată, ședinţele de kinetoterapie sunt obligatorii pentru copiii care suferă de obezitate.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), unul din trei copii cu vârsta de 11 ani este supraponderal sau obez. În plus, datele COSI (Comitetul permanent pentru cooperarea operațională în materie de securitate internă) din 2013 atestă o prevalenţă îngrijorătoare a excesului ponderal şi a obezităţii în regiunea europeană.    

Datele COSI pentru România indică o prevalenţă a supraponderalităţii (inclusiv obezitate) la copiii de 8 ani de 26,75% şi a obezităţii de 11,6%. Mai precis, în România, unul din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate şi unul din 10 suferă de obezitate. Principalul motiv? Cele mai multe produse de pe piaţă şi sunt îmbogăţite cu zahăr şi conţin E-uri. Orice prelucrare suplimentară a produselor alimentare duce la îngrăşare. 


Obezitatea la copii: Cauze

Obezitatea apare la copiii și adolescenții care au prea multe grăsimi în corp, fiind cauzată de consumul excesiv de alimente, dar și de lipsa de mișcare. Cu cât obezitatea este menținută pe o perioadă mai îndelungată de timp, cu atât șansele de a fi obez și la maturitate cresc, de aceea copii obezi au mai multe șanse să rămână la fel și în adolescență.

Chiar dacă obezitatea este moștenită genetic, nu toți copiii aflați în situația aceasta vor deveni supraponderali. 

De reținut! Cât timp cât obiceiurile alimentare și gradul de activitate fizică ale copilului sunt corecte, nu va exista șansa să moștenească această boală. Studiile statistice au arătat faptul că un copil petrece aproximativ patru ore pe zi în fața televizorului sau a calculatorului. Odată cu mărirea popularității jocurilor pe calculator, sedentarismul atinge cote agravante. De aceea, părinții trebuie să fie foarte atenți la activitatea celor mici.

Factorii care contribuie la apariția obezității juvenile sunt extremi de variați. Ei pornesc de la factori genetici, lipsa activității fizice sau alimentare nesănătoasă, până la o combinație dintre toate acestea/ În cazuri rare, obezitatea juvenilă este asociată unor probleme severe de sănătate, precum dereglările hormonale.

Mai precis, iată cauzele pentru care copiii ajung să sufere de obezitate sunt:

  • factori genetici;
  • factori de mediu – stil de viață, consumul în exces de alimente hipercalorice, sedentarism sau activitate fizică redusă;
  • factori hormonali, metabolici – boli endocrine, sindromul Chushing, sindromul ovarelor polichistice, deficit de STH;
  • factori psihologici – stres, probleme familiare, probleme profesionale, probleme sociale.


Obezitatea la copii: Efecte

Pot apare probleme cu articulaţiile şi probleme osoase (precum alunecarea epifizei femurale, picioare deformate, chiar și  ruptură de ligamente în urma unui efort depus), o dereglare denumite hipertensiune craniană benignă, (cu dureri de cap şi tulburări de vedere), hipoventilaţie (ducând la ameţeli şi performanţe slabe în timpul zilei, sforăit, infarct miocardic), boli ale vezicii biliare, sindrom de ovar polichistic, tensiune arterială crescută, niveluri înalte ale grăsimilor în sânge şi diabet. Există de asemenea şi importante efecte psihologice care duc la o slabă încredere în sine.


Obezitatea la copii: Tratament

Imediat ce medicul pediatru constată o dereglare între greutatea copilului şi înălţimea lui, acesta trebuie îndrumat către o echipă specializată care să-l ajuta să scadă în greutate şi apoi să se menţină la greutatea optimă. Pe lângă o dietă indicată de către un medic nutriționist, un centru de kinetoterapie vine în sprijinul părinţilor cu un program de consiliere şi tratament al copilului obez.

Astfel, după o evaluare completă a dezvoltării musculo-scheletale şi o evaluare posturală şi a centrului de greutate, se stabilește programul de gimnastică potrivit copilului şi se monitorizează permanent evoluţia lui.

În general, ședinţele de kinetoterapie durează 40 de minute timp în care combinăm exerciţiile fizice cu jocuri specifice fiecărei vârste.

Important! Copilul obez trebuie tratat cu delicatețe atât din punct de vedere psihic cât şi fizic pe toată perioada procesului de transformare.

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus