Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Ce beneficii aduce ananasul în alimentația copiilor

0
Ce beneficii aduce ananasul în alimentația copiilor
Știai că ananasul este o plantă medicinală? Pe lângă proprietăţile sale antiinflamatorii, fructul orginar din America de Sud are și efecte purgative, detoxifiante, antidepresive şi revigorante. Descoperă în articol ce proprietăți benefice are acest fruct și de ce nu ar trebui să lipsească din alimentația copiilor…

Ananasul este o plantă tropicală originară din America de Sud, tolerantă la secetă, care creşte până la 5-8 metri în înălţime. Planta produce mai multe fructe lungi, ovale în fiecare sezon, din martie până în iunie. De altfel, fructele sunt cele pe care cei mai mulți dintre noi le consumăm. Are o pulpă suculentă şi cărnoasă, în timp ce tulpina serveşte ca un miez fibros de sprijin. Exteriorul este dur, cu mici solzişori ce pot fi de culoare verde închis, galben, portocaliu-galben sau roşu atunci când fructul este foarte copt. Pulpa poate varia ca şi culoare de la alb-crem la galben şi are un amestec de gust dulce şi o aromă bogată.

Ananasul, plantă medicinală

Mulți dintre noi nu știm că anansul este inclus în rândul plantelor medicinale datorită calităţilor fructului său, care are numeroase efecte benefice asupra sănătaţii. Ce conține ananasul? Bromelină, fibre, fitonutrienți (acid cumaric, acid clorogenic), pectine, polizaharide, potasiu, magneziu, fier, mangan, acid folic, vitamina C, B5, B6, B1, antioxidanți și polifenoli (betacaroten). 


► Citește și Cât de benefice sunt caisele în alimentația copiilor? 5 proprietăți mai puțin cunoscute


Beneficiile consumului de ananas

  • Acest fruct nu are deloc grăsimi sau colesterol şi are doar 50 de calorii per 100 grame, multe fibre şi proteine. 
  • Este recomandat ca, după mesele copioase, bogate în carne, să se consume ananas proaspăt deoarece deblochează conglomeratele alimentare din stomac şi înlătură durerile digestive.
  • Bromelina din ananas are efect antiinflamator, fapt care împiedică formarea cheagurilor de sânge responsabile de tromboze şi acccidente vasculare cerebrale, deci scade riscul de boli cardiovasculare. Totodată, bromelina scade inflamaţia şi calmează durerile articulare din artrite sau entorse. Tocami de aceea, asociată cu antibiotic, bromelina este impregnată în bandaje şi ajută astfel la cicatrizarea mai rapidă a rănilor.
  • Un consum frecvent de ananas întăreşte sistemul imunitar, fibrele solubile ajută la scăderea colesterolului sangvin şi la prevenirea constipaţiei, iar fitonutrienţii impiedică oxidul nitric şi aminele alimentare să se combine în stomac pentru a forma nitrosamine cu potenţial cancerigen.

Cât de sănătos este ananasul la conserve?

Conserva de ananas, un produs frecvent consumat mai ales la prepararea dulciurilor, are un aport caloric superior fructului proaspăt, în funcție de cantitatea de zahăr adăugată şi nu conţine bromelină, care este distrusă odată cu tratamentul termic.

Sursa: Health


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus