Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cât de benefice sunt caisele în alimentația copiilor? 5 proprietăți mai puțin cunoscute

0
Cât de benefice sunt caisele în alimentația copiilor? 5 proprietăți mai puțin cunoscute
Poate ai remarcat și tu că sâmburii de caise au forma unei inimi… Crezi că e o coincidență? Poate, însă potrivit cercetărilor în domeniul alimentație și al nutriției, aceste fructe și uleiul extras din sâmburi pot proteja inima și celelalte organe vitale de numeroase afecţiuni. Pentru că au un conținut bogat în vitamine și minerale. Descoperă în articol 5 beneficii ale consumului de caise în dezvoltarea copiilor, pe care, poate, nu le știai!

Caisele sunt cultivate de secole în China şi Europa, grecii fiind cei care le-au adus de pe teritoriul Armeniei. fost cultivate pentru prima dată în istorie acum mai bine de 3.000 de ani în India, însă se crede că originea acestora este în Armenia, unde se consumau atât în formă proaspătă, cât mai ales uscate, pentru că astfel puteau fi transportate mai ușor. Pentru cu au un gust deosebit, vechii greci le-au atribuit sorginte divină, socotindu-l un nectar al zeilor, prin urmare caisele au devenit ofrande pentru zei. De asemenea, se credea că cei care consumă aceste fructe vor avea un trup tânăr şi viguros şi o minte ageră, până la vârste înaintate.

Și nu gândeau deloc greșit, căci mii de ani mai târziu studiile au demonstrat că aceste fructe sunt surse preţioase de vitamine, minerale şi substanţe nutritive cu rol extrem de benefic asupra organismului, printre acestea amintind potasiul, fosforul, calciul, riboflavina, fierul, vitamina A, magneziul, zincul, betacarotenul şi vitamina C, precum şi seleniu, mangan, tiamină, cupru, folaţi, vitamina B6, acid pantotenic şi colină.

Iată 5 efecte benefice ale consumului de caise pentru copii, pe care, poate, nu le știai:

Ajută digestia

Fibrele conţinute de caise asigură un bun tranzit intestinal şi are uşor efect laxativ, prevenind tulburările digestive şi constipaţia cronică.


Protejează inima

Pentru că au un conţinut crescut de betacaroten, caisele este scad nivelul de colesterol rău din sânge şi protejează astfel inima, vitamina A menţine o vedere bună şi puterile sale antioxidante protejează de acţiunea radicalilor liberi care pot afecta ţesuturile şi celulele corpului. Potrivit unui studiu publicat în Archives of Ophtalmology arata chiar că persoanele care consumă des cantităţi mari de fructe şi legume bogate în antioxidanţi precum vitamina A, C , E şi carotenoide au un risc  mai mic de a dezvolta cataracta şi alte afecţiuni degenerative oculare.




Îmbunătățește memoria

Consumate frecvent, caisele ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat astenia şi stările depresive, stopează pierderile de memorie datorită conţinutului ridicat de fosfor, tratează insomnia şi luptă împotriva infecţiilor din organism.


► Citește și Ce efecte benefice au bananele în dezvoltarea copiilor


Combate anemia

Caisele au un conţinut suficient de fier, astfel încât sunt utile în combaterea anemiei feriprive. Există mai multe tipuri de anemii, în funcţie de cauză care duce la scăderea oxigenului care ajunge la celule: anemie pernicioasa, anemie hemolitică, anemie feriprivă etc. Caisele pot combate însă anemia feriprivă – cea prin carența de fier, considerată şi cea mai frecventă anemie în rândul copii.


Protejează gingiile

Tot datorită conținutului crescut de betacaroten și vitamina A, caisele sunt indicate mai ales în perioada în care copiii schimbă dinții de lapte cu cei defintivi.  Proprietățile antioxidante protejează de acţiunea radicalilor liberi care pot afecta ţesuturile şi celulele corpului și, astfel, întăresc gingiile.

 

Cum poți alege cle mai bune caise?

Pentru că există mai multe soiuri, iată câteva criterii de care trebuie să ții cont în alegerea caiselor pentru masa copiilor:

Culoarea

Este recomandat să le alegi pe cele portocalii. Și cele galben intens sunt bune, însă există riscul să nimerești unele coapte insuficient şi să fie acre.

Consistența

Caisele trebuie să fie uşor moale la atingere, dar nu cât să-şi schimbe forma la cea mai mică presiune.

Coaja

La fel ca la orice fruct pe care-l dăm copiilor, coaja trebuie să fie impecabilă, fără bătături, lovituri sau pete.

Sursa: edubloxsa.co.za

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus