Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Colesterolul la copii. Când este cazul să te îngrijorezi și ce măsuri de prevenire poți aplica

0
Colesterolul la copii. Când este cazul să te îngrijorezi și ce măsuri de prevenire poți aplica
În ultimii ani, potrivit statisticilor din România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, principala cauză fiind alimentaţia nesănătoasă şi lipsa varietăţii în dietă. Care este nivelul normal al colesteroului la copii? Ce efecte are acest lucru asupra dezvoltării lor? Și ce măsuri trebuie să aplici în cazul în care valorile normale sunt depășite? Află mai multe din următorul articol…

Ce este colesterolul “bun” și cel “rău”?

Colesterolul este o substanţă grasă produsă de ficat, substanţă responsabilă în formarea membranei celulelor şi anumitor hormoni. Această substanță nu se poate dizolva în sânge. Prin urmare, colesterolul  trebuie să fie transportat din şi către celule prin intermediul unor molecule numite lipoproteine. Pe de o parte lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sunt cunoscute şi sub denumirea de colesterol “rău”. Pe de altă parte există şi aşa-numitul colesterol “bun” sau lipoproteine cu densitate mare (HDL). Aceste două tipuri de lipide, împreună cu trigliceridele compun nivelul total de colesterol din sânge, nivel care poate fi măsurat în urma unui test de sânge.

În cazul copiilor, consumul caloric în exces, care predomină în alimentele bogate în grăsime, în dulciuri şi produse de fast-food nu determină doar acumularea kilogramelor în plus şi creşterea colesterolului, ci şi evoluţia în timp a unor afecţiuni grave de la o vârstă fragedă. Cele mai comune sunt diabetul zaharat tip 2 din cauza insulinei excesive, afecţiunile cardiovasculare și problemele cardiace.


► Citește și Cum transformi junk food-ul în mâncare sănătoasă? Cu chipsuri din sfeclă roşie


Cauzele colesterolului mărit la copii:

  • lipsa exerciţiului fizic, în ciuda alimentaţiei echilibrate
  • obezitatea cauzată de dereglări metabolice
  • factorul genetic – tendinţa de creştere a colesterolului este transmisă de la o generaţie la alta


Nivelul normal al colesterolului la copii

Potrivit specialiştilor, un nivel acceptabil al colesterolului total la persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 19 ani trebuie să fie sub valoarea de 170 mg/dl, din care LDL (colesterol rău) să nu fie mai mare de 110 mg/dl.

Din păcate, aceste valori normale sunt de multe ori depășite. Ce măsuri de prevenire poți aplica?

Bineînțeles, alimentația joacă un rol esenţial în combaterea colesterolului la copii. Pentru reducerea “colesterolului rău”, o dietă sănătoasă este esenţială, aceasta reuşind să scadă cu până la 10% nivelul colesterolului din sânge. Chiar şi cele mai mici modificări în alimentaţie pot aduce beneficii multiple.

Iată ce modificări poți face în ce privește alimentația întregii familii, nu doar a copiilor:

Uleiul de floare soarelui poate fi înlocuit cu cel de măsline, care scade nivelul colesterolului şi controlează nivelul zahărului din sânge, prevenind astfel bolile de inimă;

Nucile, migdalele şi alunele pot fi incluse în gustări în locul dulciurilor, protejând împotriva bolilor cardiovasculare, prin conţinutul bogat de acizi graşi Omega 3.

Ciocolata neagră este de preferat celei cu lapte - studiile au demonstrat că aceasta are în compoziţie acizi graşi Omega 3 ce pot preveni apariţia bolilor cardiovasculare;

Carnea grasă poate fi înlocuită cu cea de peşte, bogată în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 care ajută la reducerea colesterolului;

Cerealele rafinate, care au o cantitate mare de zahăr, pot fi înlocuite cu cu cele integrale. Acestea sunt bogate în vitamina B, minerale, fibre şi au un conţinut scăzut al grăsimilor, fiind un adevărat pansament pentru inima şi totodată, un mic dejun delicios.


Când se măsoară colesterolul la copii?

De la 2 ani, în analizele uzuale ale copilului trebuie inclus şi testul care determină colesterolul seric. Nu îl rata pentru că, în cazul unor valori mari, colesterolul are deja impact asupra vaselor de sânge ale prichindelului.

Sursa: WebMED

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus