Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum îl poți determina pe copil să meargă mai devreme la culcare?

0
Cum îl poți determina pe copil să meargă mai devreme la culcare?
După mai bine de două luni de vacanță, e mai dificil să-l determin pe prichindel să se culce mai devreme. Prin urmare, deșteptarea și toată pregătirea pentru a merge la grădiniță ori la școală se transformă într-un adevărat coșmar. Deja te confrunți cu o astfel de situație? Descoperă în articol câteva metode care te pot ajuta să-l determin pe junior să meargă la somn mai devreme de ora 9 seara…

În cazul copiilor, deșteptarea la primele ore devine extrem de dificilă dacă ora de culcare este foarte târzie. Sunt mulți pricihindei care nu adorm decât după ora 23.00 și după ce petrec o bună perioadă de timp în fața televizorului. Prin urmare, trezitul la ora 7.00 devine misiune… imposibilă. În plus, pot apărea tulburări de somn care afectează negativ nu doar dispoziţia şi performanţele copiilor, ci şi pentru că îi poate afecta şi pe ceilalţi membri ai familiei.

Câte ore de somn ar trebui să bifeze copii în timpul unei nopți? Specialiștii recomandă următoarele perioade de timp pentru somn în funcţie de fiecare etapă de vârstă:

  • Antepreşcolari: 12 până la 14 ore
  • Preşcolari: 11 până la 13 ore
  • Şcolari: 10 până la 11 ore

Bineînțeles, perioadele de timp de mai sus nu presupun un somn continuu decât în cazul școlarilor mari. Preșcolarii au parte de ore de somn și pe parcursul zilei.

Pentru a avea o rutină de somn eficientă, ora de culcare este foarte importantă. Iar în cazul preșcolarilor și școlarilor aceasta nu ar trebui să depășească ora21.00. Cum îl poți determina pe copil să meargă mai devreme la culcare? Iată care sunt recomandărilor medicilor specialiști în somnologie:

Începe pregătirile de somn mai devreme

Dacă un un copil stă treaz până după ora 21.00 acesta va adormi foarte greu și va ajunge, în timp, să sufere de nervozitate şi hiperactivitate. Mai multe studii au arătat că tensiunea, ritmul cardiac şi nivelul de cortizol sunt modificate în mod pozitiv dacă cei mici adorm mai devreme. Chiar dacă unii părinţi cred că dacă îşi ţin copiii până târziu, aceştia vor fi epuizaţi şi vor adormi mai uşor. Elizabeth Pantley, autoarea cărţii „No-Cry Sleep Solution“,  recomandă ca cel mic să fie pus în pat mult mai devreme decât de obicei. La ora 8 seara, cel târziu, ar trebui să înceapă pregătirile pentru somn.


► Citește și Ce beneficii aduce somnul de după-amiază în dezvoltarea copiilor


Oprește treptat lumina

“Prea multă lumină poate afecta negativ ceasul de somn intern“, spune Kevin Smith, psiholog clinic. Prin urmare, este recomandat să scazi intensitatea luminii din dormitorul copilul cu 60 de minute înainte de ora de culcare. Iar dacă îi este teamă de întuneric, poți folosi o lumină de veghe.

 Fără ecrane înainte de ora de culcare

Televizor, tabletă, telefon mobil… toate ar trebui evitate cu cel puțin 2-3 ore înainte de ora de mers la somn. Cercetările arată că utilizarea acestora poate face ca cel mic să adoarmă mai greu sau să se trezească pe parcursul nopţii.

Nu te abate de la program

Este important să păstrezi o rutină, căci copiii reacționează pozitiv la un program prestabilit. Așa că, după ce ați stabilit împreună ora la care să meargă la culcare, nu uita de băiţa dinainte şi una din poveştile preferate. Astfel, copilul va accepta mai ușor ora de culcare.

Nu uita de povestea de “Noapte bună!”

O poveste înainte de culcare nu doar că îl ajută pe cel mic să adoarmă mai repede, dar este prilejul perfect de a petrece timp de calitate alături de junior. Este momentul în care vă puteți conecta deplin! Dar, atenție mare la ce fel de cărți alegi să-i citești copilului. De ce? Pentru că acţiunea şi aventura dezvoltă imaginaţia, dar și nivelul de anxietate, îngreunând astfel procesul somnului.

Copilul tău la ce oră merge la culcare?

Sursa: Reader’s Digest


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus