Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Ora de iarnă 2018: Când se schimbă și ce efecte va avea asupra copiilor

0
Ora de iarnă 2018: Când se schimbă și ce efecte va avea asupra copiilor
La sfârșitul acestei săptămâni, trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 27 spre 28 octombrie, astfel că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Astfel, românii vor dormi cu o oră mai mult duminică, 28 octombrie fiind cea mai lungă zi din an.

Ora de iarnă 2018. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a aderat la ora de vară în 1932. Astfel, trecerea la ora de iarnă 2018 se face în noaptea dintre 27 octombrie și 28 octombrie 2018 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineții de 28 octombrie 2018 devine ora 3:00. Această schimbare îi poate afecta destul de mult pe copii. În ce fel?

Ora de iarnă 2018. Trecerea la ora de iarnă aduce 60 de minute de somn în plus, prin urmare 28 octombrie va fi cea mai lungă zi din 2018, având 25 de ore. Însă, dincolo de acest fapt, schimbarea orei îi poate afecta destul de tare pe copii. 

Adulții, cei mai mulți dintre ei, au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai târziu decât s-au obişnuit,  Însă există și unele persoane care nu vor resimți în niciun fel schimbarea, în timp ce alții pot fi afectați destul de puternic. Este vorba despre  cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

În ce fel îi afectează pe copii trecerea la ora de iarnă 2018? 

Cei mici au un program strict, merg la culcare sau se trezesc la ore fixe. Prin urmare, orice abatere de la această rutină poate provoca schimbări la nivel fizic şi psihic pe care nu ai cum să nu le observi.

Cum îl poți ajuta pe copil să treacă mai ușor peste această schimbare?

Ora de iarnă 2018. Pregătirile ar trebui să înceapă cu câteva zile înainte. Chiar și cu o săptămână. Mai ales dacă are un program de somn cu ore fixe. Încearcă să îl trimiţi la culcare cu 10-15 minute mai târziu timp de câteva nopţi. Astfel, schimbarea nu i se va mai părea atât de grea.

După trecerea la ora de iarnă 2018, juniorul poate fi morocănos, irascibil în următoarele zile. Studiile făcute de-a lungul timpului au demonstrat că lipsa somnului sau un somn agitat provoacă iritabilitate, stres și anxietate, iar în rândul copiilor aceste manifestări sunt şi mai accentuate. Așadar, ai nevoie de multă răbdare! 

Fără televizor și tabletă înainte de culcare. O regulă general valabilă în tot timpul anului, însă se aplică mai ales în cazul trecerii la ora de iarnă 2018.  Este demostrat ştiinţific că expunerea la surse artificiale de lumină limitează producerea melatoninei, un hormon esenţial care reglează somnul. 

Din ce-ai observat în anii trecuți, cât de tare îl afectează pe juniorul tău trecerea la ora de iarnă?


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus