Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

La ce oră merge la culcare copilul tău? Cu cât mai devreme, cu atât mai bine!

0
La ce oră merge la culcare copilul tău? Cu cât mai devreme, cu atât mai bine!
“Mai lasă-mă încă 5 minute la desene”, “Dar mai citește-mi încă o poveste. Nu pot să adorm!”, “Mi-e sete. Mi s-a făcut foame!”, “Mă doare burtica!”, “Nu m-am jucat destul”… Cam ăsta e scenariul care se aplică în fiecare seară în cele mai multe familii cu prichindei preșcolari sau școlari, în învățământul gimnazial. Părinții își doresc ca juniorii să nu se culce mai târziu de ora 9 seara, iar copiii… vor să amâne cât mai mult momentul. Însă studiile sunt de partea… adulților!

Potrivit unui studiu publicat în luna septembrie în Journal of Paediatrics, preșcolarii care merg devreme la culcare prezintă un risc mult mai mic pentru dezvoltarea obezităţii în adolescență.

Iar când spunem “mult mai mic”, lucrurile sunt cât se poate de serioase. Mai precis, cercetătorii care au realizat studiul respectiv au decoperit că “preșcolarii care merg la somn înainte de ora 9 seara au șande de 50% să nu devină obezi în adolescență, față de cei care amână până târziu ora de culcare”. Prin urmare, o bună  rutină de somn, stabilită încă din primii ani de viață, reduce semnificativ riscul de obezitate la copii, dar și apariția altor boli.

Ce înseamnă “mai devreme”? Nu este atât de important să-i impui copilului o oră fixă de mers la somn, de la care să nu te abați o secundă. “Mult mai importante sunt calitatea și cantitatea de somn pe care cei mici o primesc, care are un impact durabil asupra sănătății lor”, a declarat Sarah Anderson, autorul principal al studiului, pentru CNN. 

Pentru a descoperi legătura directă dintre ora de culcare și riscul apariției obezității, cercetătorii conduși de Sarah Anderson, profesor de epidemiologie la Colegiul de Sănătate Publică din cadrul Universității din Ohio, au inclus în studiul lor 977 de copii, cu vârste preșcolare până la adolescenți. Măsurătorile au acoperit mai multe aspecte: de la ora la care copiii mergeau la culcare începând de la vârsta de 4 ani și jumătate, până la înălțimea, greutatea și indicele de masă corporală pe care aceștia le-au înregistrat la 15 ani. 


► Citește și Cum îl poți determina pe copil să meargă mai devreme la culcare?


Oamenii de știință au descoperit ca doar 10 % din copiii care au mers la culcare mai devreme de 8 p.m., în timpul anilor lor preșcolari, erau obezi ca adolescenți. Rata de obezitate a fost de 16% pentru grupul de copii care mergeau la somn în intervalul 8-10 p.m.

Însă cea mai mare diferență a fost îregistrată de copiii care au mers la culcare după ora 9 seara, în primii ani de viață. 23 % dintre ei au devenit obezi la adolescență. 

De ce se întâmplă acest lucru?

“În primul rând, copiii care au o rutină de somn au mai multe șanse de a beneficia de un somn de calitate. Când nu există suficiente ore de somn, iar cele care există nu sunt de calitate, apar modificări ale hormonilor care controlează apetitul și metabolismul ", a declarat Sarah Anderson pentru CNN.

“De asemenea, orele târzii petrecute în fața televizorului ori pe tabletă favorizează gustările, copiilor li se face foame și ar mai ronțăi câte ceva”, a mai adăugat Sarah. 

Somnul bun ajută creierul

Nu doar apariția obezității este influențată de rutina de somn a copiilor. “Lipsa somnului de calitate are efecte pe scară largă asupra capacității copilului de a-și regla emoția, sănătatea mintală, hormonii și metabolismul”, a declarat pentru CNN Reut Gruber, cercetător la Universitatea McGill. Iar acest lucuru se observă cel mai ușor la adolescenții care își petrec nopțile jucându-se pe calculator ori pe rețelele de socializate și care nu reușesc să se organizeze în niciun fel la primele ore ale dimineții din cauza oboselii. 

“O oră timpurie de mers la culcare este benefică pentru sănătatea fizică și psihică a unui copil, pentru că în timpul somnului corpul și, mai ales, creierul trec printr-un important proces de recuperare” a mai spus Gruber, care este totodată directoarea Laboratorului de atenție, comportament și somn al Institutului de Sănătate Mintală din cadrul Universității Douglas. 

“Zone neuronale care generează emoțiile sunt extrem de sensibile la lipsa de somn. Când oamenii nu dorm suficient, conectivitatea dintre cortexul prefrontal si amigdală este afectată, ceea ce duce la dificultatea unui individ de a-și regla emoțiile", a mai explicat cercetătoarea. 

Prin urmare, câte ore trebuie să doarmă un copil?

  • Sugari (3 până la 11 luni): 14 până la 15 ore
  • Antepreşcolari: 12 până la 14 ore
  • Preşcolari: 11 până la 13 ore
  • Şcolari: 10 până la 11 ore


Copilul tău câte ore doarme pe noapte?


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus