Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Ce beneficii aduce somnul de după-amiază în dezvoltarea copiilor

0
Ce beneficii aduce somnul de după-amiază în dezvoltarea copiilor
După vârsta de 2 ani, copiii ar trebui să nu sară peste somnul de după-amiază până pe la vârsta de opt, chiar nouă ani. De ce? Pentru că ora de somn din timpul zilei aduce numeroase beneficii în dezvoltarea armonioasă a prichindeilor, atât la nivel fizic, cât şi psihic, beneficii demonstrate științific. Descoperă în articol de ce este bine ca juniorii tăi să tragă un pui de somn după masa de prânz.

Statisticile şi medicii pediatri recunosc că prichindeii dorm din ce în ce mai puţin, se culca târziu, şi, implicit, se trezesc târziu. Astfel debutează un stil de viață dezordonat. 

Ce beneficii poate aduce o oră de somn după-amiaza în dezvoltarea copiilor?

  • stimulează creşterea, 
  • îmbunătățește sistemul imunitar, 
  • activează capacitatea intelectuală a copilului, 
  • asigură “porția” de energie pentru întreaga zi,
  • ajută memoria, capacitatea de concentrare şi relaţionare. 

Toate beneficiile menționate mai sus au fost demonstrate cu ajutorul cercetărilor. Un astfel de studiu, de exemplu, este și cel realizat de către oamenii de știință de la Universitate University Amherst din Massachusetts, Statele Unite, care arată cât de important este somnul de după-amiză în stimularea capacității intelectuale a copilului. Potrivit BBC, 40 de copii au fost incluși în această cercetare, iar cei care au dormit după-amiaza au demonstrat o mai mare capacitate de concentrare asupra activităților pe care le-au efectual în restul zilei și a doua zi, dimineața, față de cei care nu au dormit deloc în timpul zilei. 


► Citește și Cât de benefice sunt caisele în alimentația copiilor? 5 proprietăți mai puțin cunoscute


14 dintre ei, au dormit după-amiaza în laborator, monitorizați atent. Pe măsură ce adormeau, copiii au înregistrat o creștere a activității în regiunile creierului legate de învățarea și integrarea noilor informații.

Cât timp trebuie să doarmă un copil după-amiaza?

Mulţi dintre părinţi nu ştiu sigur cât ar trebui să dureze somnul copiilor lor. Experţii în domeniu recomanda următoarele perioade de timp pentru somn în funcţie de fiecare etapă de vârsta:

Antepreşcolari: 12 până la 14 ore

Preşcolari: 11 până la 13 ore

Şcolari: 10 până la 11 ore

Pentru că fiecare organism este unic, ritmul propriu este cel care va decide dacă juniorul va dormi o oră sau trei, la prânz. Important este să doarmă!

Cum îi convingem pe copii să doarmă după-amiaza?

O poveste înainte de somn ajută foarte mult pentru că îi liniștește pe copii. De asemenea, de mare ajutor este și muzica lentă, liniştitoare, de copii, în surdină.

De asemenea, le poți aduce, în pat, jucăriile preferate, spunându-le că ele doarm deja şi că îl aşteaptă şi pe il să doarmă alături de ele.

Le poți promite că după ce se vor trezi, veţi ieşi împreună în parc pentru a vă juca, însă pentru a avea energie este necesar să fie odihniți.

Foarte important este să respectați aceeași oră de somn în fiecare zi. Va crea o rutină și, după câteva săptămâni, cei mici vor dori singuri să facă nani imediat după masă.

Atenție la alimentație! Ai grijă câtă ciocolată şi alte excitante consumă pe zi  cei mci şi, dacă este necesar, redu drastic aportul acestora. Oricât ar fi de greu de crezut, există copii care au probleme de somn din cauza alimentaţiei.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus