Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Mucegaiul din casă, pericol pentru sănătatea copiilor. Ce boli provoacă și cum le poți preveni

0
Mucegaiul din casă, pericol pentru sănătatea copiilor. Ce boli provoacă și cum le poți preveni
Cel mic strănută des, are ochii iritați, lăcrimează excesiv, are probleme cu respirația și este mai mereu obosit? E posibil să aibă o alergie provocată de mucegaiul din casă. Însă alergiile nu sunt singurele boli pe care prezența ciupercilor le pot declanșa. Potrivit unui studiu, incidența astmului și a problemelor respiratorii este în creștere, mai ales în cazul copiilor. Astfel, dacă ai mucegai în casă, ia imediat măsuri!

Tu știi ce aer respiră copilul tău? Și nu doar el, ci întreaga familie depinde de calitatea aerului din casă. Iar dacă mucegaiul și-a făcut deja apariția, indiferent de cât de atent ești la curățenie, este necesar să iei măsuri. Pentru că prezența acestor ciuperci nu doar strică ambientul casei, dar pune în pericol sănătatea voastră. 

Ce este mucegaiul?

Ciupercile sunt prezente atât în mediul interior, cât și în mediul exterior, iar atunci când mai multe specii se înmulțesc exagerat, se instalează mucegaiul. Cele mai frecvente specii de mucegai de interior sunt mucegaiul Penicillium, Cladosporium, Alternaria și Aspergillus. Pentru a putea creşte, sporii au nevoie de umezeală, prin urmare un mediu cald şi umed este perfect pentru dezvoltarea mucegaiului. O altă cauză este formarea condensului, care poate fi provocat de materialele utilizate pentru izolarea peretelui. Și infiltraţiile de apă contribuie la apariția ciupercilor. Totodată, mucegaiul îşi face apariţia pe pereţi când este blocat transferul umidităţii de la interior spre exterior. Cu alte cuvinte, pereţii „nu respira“ pentru că izolarea nu a fost făcută în mod adecvat.

Ce boli provoacă mucegaiul în casă?

Un studiu realizat de Academia Americană de Medicină a Mediului (American Academy of Environmental Medicine) atrage atenția asupra pericolelor pe care le pune mucegaiul asupra sănătății noastre, incidența astmului și a problemelor respiratorii fiind în creștere, mai ales în cazul copiilor. 

Alergiile se pot instala la orice vârstă, însă copiii sunt cei mai predispuși la apariția astmului, iritații oculare și lăcrimare excesivă, probleme respiratorii, pneumonie, prurit ocular sau nazal, candidoză sau sinuzită fungică.

Cum te poate ajuta un dezumidificator când ai mucegai în casă?

Umiditatea aerului într-o casă ar trebui să fie de 65-70%. Când depășește nivelul de 80%, cresc șansele de apariție a mucegaiului. Cea mai simplă soluţie pentru a elimina principala cauză a dezvoltării mucegaiului este folosirea unui dezumidificator. Cum acționează acesta? Pe scurt, scoate apa din aerul dintr-o încăpere şi scade umiditatea. 

Modelul Supra DU202 de la AlecoAir este alegerea potrivită dacă locuința ta are până în 70 de metri pătrați. Are o capacitate maximă de dezumidificare de 20l/zi, și este prevăzut cu un higrostat reglabil pentru controlul permanent al umidității relative a aerului. Dacă valoarea va fi depășită, aparatul pornește automat. Imediat ce va fi atinsă valoarea de umiditate dorită, aparatul se deconectează automat. Prin urmare, nu trebuie să-ți faci griji dacă ai oprit sau nu aparatul. 

De asemenea, te atenționează luminos când rezervorul este plin cu apă și intră în funcțiune protecția automată la preaplin: se deconectează dacă rezervorul de apă este plin. Are un sistem dublu de evacuare a apei condensate, cu posibilitatea de a racorda un furtun de scurgere, pentru uscarea permanentă a spațiilor nesupravegheate.

Totodată, modelul Supra DU202 este prevăzut cu filtru de aer antibacterian lavabil, ușor de curățat, și dezghețare automată. Are și funcțiea de ionizare a aerului. Pe display-ul digital se pot citi oricând valorile actuale de temperatură și umiditate a aerului și poți regla ușor toate setările. 

Atenție, însă! În funcție de puterea compresorului, temperatura din încăpere poate creşte cu 2-4 grade.

De reținut! Odată ce ai scăpat de mucegaiul din casă și vrei să te asiguri că nu va mai apărea niciodată, tot acest aparat va fi remediul cel mai bun.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus