Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Înscrierile în clasa pregătitoare în anul școlar 2018-2019. Calendarul și actele necesare

1
Înscrierile  în clasa pregătitoare în anul școlar 2018-2019. Calendarul și actele necesare
Ministerul Educației Naționale a anunțat perioada în care se vor face înscrierea la școală a copiilor pentru anul școlar 2018-2019. Cererile în prima etapă de înscriere se vor depune în perioada 8-26 martie, urmând ca în aprilie să se facă înscrierile în a doua etapă pentru copiii care nu au fost repartizați din prima.

Și anul acesta, înscrierile celor mici în învățământul primar în anul școlar 2018-2019 se vor organiza tot în două etape.

La 26 februarie, se vor afișa la sediile școlilor (eventual și pe paginile lor de internet, dacă au) informațiile care să le permită părinților să afle detalii despre clasele pregătitoare, despre evaluarea psihosomatică a copiilor, obligatorie pentru înscriere, despre criteriile de departajare de la nivelul fiecărei școli și despre lista documentelor necesare la înscriere și  programul de completare.

În prima etapă de înscriere, părinții ar trebui să aibă în vedere următoarele:

  • în perioada 1 - 12 martie se va organiza, la fiecare școală, "Ziua porților deschise", perioadă în care părinții se vor putea duce la întâlniri pentru informare și consiliere;
  • 1 - 23 martie va fi perioada în care se va face evaluarea psihosomatică a celor mici (rezultatul va fi primit în scris, în aceeași perioadă);
  • 8 - 26 martie va fi intervalul de timp în care părinții vor putea completa online sau la școala dorită cererile-tip de înscriere.

La 30 martie vor fi deja publicate listele cu copiii înmatriculați, numărul de locuri rămase libere și lista copiilor neînscriși după prima etapă.


► Citește și Primul an de școală: 4 recomandări pentru o bună comunicare între părinți și învățătoare


A doua etapă de înscriere se va desfășura astfel:

  • în perioada 12-18 aprilie se vor depune cererile de înscriere la secretariatul școlii aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru a doua etapă;
  • listele finale cu copiii înscriși se vor afișa la 23 aprilie;

În perioada 24 aprilie - 4 mai se vor rezolva cererile de înscriere pentru copiii care nu au fost înscriși nicărieri nici în a doua etapă. 


► Citește și Antrenament pentru clasa pregătitoare: Ghid practic pentru părinți și copii


Actele necesare pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2018-2019

Cererea-tip de înscriere la clasa pregătitoare se poate completa online sau la secretariatul școlii la care părintele vrea să înscrie copilul. În momentul completării cererii de înscriere sau, după caz, al validării acesteia, părinţii depun și o copie a actului de identitate propriu, precum şi o copie a certificatului de naştere al copilului.

În cazurile în care e necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice, părinţii sunt nevoiți să depună şi o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea se cere la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii depun și documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare (și care sunt afișate de către fiecare școală în parte).

Atenţie! Înscrierea copilului se poate face doar la o singură unitate de învăţământ.


Cum va decurge repartizarea în prima etapă?

Prioritatea la repartizare va fi următoarea:

  • în primă fază, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat asta prin cererea de înscriere;
  • în a doua fază, sunt procesate cererile părinților care au solicitat înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție, pe locurile rămase libere;
  • la final, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri.

Atenție! Şcoala de circumscripţie este unitatea de învăţământ căreia îi sunt arondate locuinţele din proximitatea sa. Totalitatea străzilor arodate unităţii formează circumscripţia acesteia.


Ce copii vor putea fi înscriși la clasa pregătitoare în anul școlar 2018-2019?

La fel ca anul trecut, părinții vor fi obligați să-și înscrie copiii la clasa pregătitoare, dacă aceștia împlinesc vârsta de șase ani până la data de 31 august 2018 inclusiv.

Totuși, chiar și părinții copiilor care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2018 vor putea să-i înscrie la școală anul acesta, "dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare", potrivit metodologiei.

Mai precis, ei vor putea fi înscriși dacă, în urma evaluărilor copilului de către specialiști, aceștia vor considera că cel mic este pregătit să meargă la școală. În caz contrar, copiii vor putea fi înscriși în grupa mare, la grădiniță.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus