Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Primul an de școală: 4 recomandări pentru o bună comunicare între părinți și învățătoare

0
Primul an de școală: 4 recomandări pentru o bună comunicare între părinți și învățătoare
După 3 sau 4 ani petrecuți la grădiniță în compania educatoarelor, trecerea la școală și comunicarea cu noua învățătoare poate genera aceleași emoții și pentru copil, dar mai ales pentru părinte. Cu siguranță, deja ați a avut prima ședință, iar neliniștile tale au crescut. Ai o mulțime de întrebări, multe lucruri de lămurit, vrei să-ți exprimi opiniile. Descoperă în articol 4 recomandări pentru o bună comunicare cu învățătoarea, în primul an de școală...

Dacă juniorul tău urmează școala în sistemul de învățământ la stat este bine să ții cont de anumite lucrururi în ce privește comunicarea cu învățătoarea. Nu pentru că pregătirea ei ar fi mai prejos decât cea a unui cadru didactic dintr-o școală privată, ci pentru că numărul de elevi și, implicit, de părinți cu care vine în contact este mult mai mare decât în sistemul particular.

Și cum primele săptămâni de şcoală sunt mereu obositoare pentru toată lumea - multe acte de completat, multe reguli de învăţat, multe lucruri de cumpărat, un program nou – ar fi bine să ții cont de anumite recomandări atunci când vine vorba de comunicare dintre tine și învățătoarea copilului tău. 

Răbdare, răbdare, răbdare

Pentru orice părinte de “boboc”, primele săptămâni de școală aduc cu ele emoții și mii de întrebări. Întrebări la care învăâătoarea copilului tău nu are cum să-ți răspundă imediat. Prin urmare, ai răbdare. Pe parcurs ţi se va răspunde la ele. De asemenea, nu e indicat să-i spui imediat învățătoarei cum este copilul tău. Cel mai bine ar fi să-i lași să-şi construiască propria relaţie. După primele 3 săptămâni de școală ar fi indicat să ai o întâlnire mai lungă cu învăţătoarea.

Punctualitate

Adu la timp toate actele care ți se cer, semnate. De ce? Pentru că este foarte dificil să urmăreşti ca 30 de părinţi să facă asta. Cu siguranţă, dacă ai face totul la timp i-ai micşora foarte mult nivelul de stres învăţătoarei.


► Citește și Primul an de școală. Ce efecte are asupra creierului unui copil (Studiu)


Punctează lucrurile bune

Din păcate, la stat, lucrurile nu funcționează la modul ideal, însă cele mai multe probleme gen “prea mulți copii în clasă”, “nu există suficente dulăpioare”, “nu este prosop la baie” nu țin de învățătoare. Tocmai de aceea ar fi indicat să observi un lucru pozitiv şi să îţi exprimi mulţumirea pentru el. Bineînțeles, probleme nu trebuie ignorate, însă nu uita să punctezi și lucrurile bune căci oricine are nevoie și de aprecieri. 

Fii de ajutor!

În cazul în care nu s-a stabilit un comitet de părinți și dacă vrei să ajuţi, atunci implică-te în treburile organizatorice de la început. Ce consumabile sunt necesare și cum se strâng banii de la ceilalți părinţi, de ce este nevoie în clasă și așa mai departe. De asemenea, este bine să te implici mai mult, să te oferi să ajuţi acolo unde poţi. De la a bate cuie în perete pentru a pune un tablou până la a pregăti o lecţie specială. Astfel, copilul vede că tu şi învăţătoarea lucraţi împreună şi există un respect reciproc.

Cât de utile ți se par recomandările de mai sus? Cum se desfășoară comunicarea cu învățătoarea copilului tău?

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus