Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Și părinții greșesc! Concluziile unui psiholog experimentat în terapia de familie

0
Și părinții greșesc! Concluziile unui psiholog experimentat în terapia de familie
Nimeni nu este perfect! Nici măcar părinții care, în dorința lor de a le oferi copiilor o creștere și o educație la standarde înalte, greșesc. Uneori fără să-și dea seama. Însă copilul, de cele mai multe ori, este oglinda părintelui, prin urmare ar fi bine să fim atenți în primul rând la noi, adulții. Iată cele mai frecvente greșeli pe care părinții le fac vizavi de creșterea juniorilor, identificate de Michael Leary, un psiholog american cu o experiență de peste 30 de ani în terapia de familie.

Într-un articol publicat de fatherly.com, psihologul Michael Leary le prezintă părinților ce greșeli fac când vine vorba de creșterea copiilor. Sunt greșeli ce se resfrâng în timp asupra dezvoltării psihice și fizice a copiilor. În cei peste 30 de ani de experiență în terapia de familie, psihologul a avut de-a face cu tot felul de situații. 

Iată câteva dintre abordările eronate, pe care Michael Leary  le-a identificat în rândul părinților cu care a avut de-a face la cabinetul său:

Opțiuni fără număr

Tehnologia, informația disponibilă generațiilor actuale nu se compară cu posibilitățile pe care noi, adulții moderni, le-am avut în copilăria noastră. Prin urmare, cei mici au la dispoziție o mulțime de opțiuni.Iar acest lucru poate fi copleșitor pentru ei. E adevărat că fiecare părinte își dorește pentru juniorul său tot ce n-a avut el, însă acest aspect poate avea repercusiuni asupra dezvoltării sale personale. 

Prea multe laude

“Lauda de sine nu miroase a bine” zice o vorbă românească. Se aplică și în cazul părinților, în opinia lui Leary, care a observat că mulți dintre adulți își laudă copiii pentru orice lucru, indiferent cât de nesemnificativ este. Ce-i drept, mulți experți în parenting recomandă să lauzi copilul pentru a-i crește stima de sine, pentru a-l încuraja să aibă încredere în el. Însă totul trebuie făcut cu măsură, căci lauda poate devine un drog, iar cei mici nu vor mai face nimic dacă nu există un câștig pentru ei.

Activități extrașcolare în exces

În acest moment, există o mulțime de opțiuni pe care copiii noștri le pot face după școală. Prea multe. Engleză, germană, dezvoltare personală, karate, judo, dans, balet… Iar părinții își doresc ca juniorii lor să le bifeze pe toate. Astfel, există copiii al căror program începe la 7 dimineața și se termină la 7 seara… fără a include aici și timpul alocat pentru efectuarea temelor. Prea mult. “Nu uitați, uneori, plictiseala poate fi benefică!”, spune Michael Leary.  

În competiție, fără pauză!

Aproape orice părinte își dorește ca juniorul său să fie cel mai deștept, cel mai frumos, cel mai bun… O dorință firească, însă extrem de periculoasă pentru dezvoltarea unui copil când părintele pune presiune asupra celui mic. Acesta se va simți într-o competiție permanentă. Poate, va fi cel mai deștept, cel mai frumos sau cel mai bun, însă are șanse mari să se transforme într-o persoană arogantă, care se va crede superioară tuturor.


Fără limită în fața ecranelor

Nu degeaba există sute, poate mii, de studii care avertizează efectele dezastruoase pe care tabletele, televizorul, smartphone-urile le pot avea asupra copiilor. Din păcate, mulți juniori petrec prea multe ore în fața ecranelor. Ce-i drept, trăim într-o societate unde totul, sau aproape totul, depinde de tehnologie. Însă o limită a timpului petrecut cu device-urile trebuie impusă. 


► Citește și Ce trebuie să faci ca să ai copiii independenți? Deprinderi fără tehnologie


Critici fără număr

Așa cum prea multe laude dăunează grav dezvoltării psihoemoționale a unui copil și critica în exces poate avea efecte la fel de grave. Poate ați auzit / citit de cazuri în care copilul chiar a încercat să se sinucidă pentru că a luat o notă mică la școală. Sau a fugit de-acasă pentru că a spart televizorul… Sunt exemple ale presiunii pe care părinții o exercită asupra copiilor. 

Amenințări și ipostaze jenante – eficiente doar pe termen scurt

Amenințările cu ipostazele jenante, pedepsele, condiționările pot da rezulta, însă doar pe termen scurt. În timp însă, toate aceste metode pot dăuna grav.

Ce crezi tu despre concluziile psihologului Michael Leary?


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus