Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Ce moștenesc copiii de la mame? Rezultatele unor studii

0
Ce moștenesc copiii de la mame? Rezultatele unor studii
“De la mine a luat ochii!”, “De la tatăl său a moștenit inteligența!”, “Doarme la fel de prost ca mine!”… sunt doar câteva dintre constatările pe car ele fac părinții când își compară copiii cu ei. Potrivit rezultatelor unui studiu efectuat recent de cercetărorii britanici ritmul îmbătrînirii, inteligenţa şi chiar căderea părului sunt moştenite de către copil direct de la mamă.

Un studiu amplu efectuat de Universitatea Scottish din Glasgow, în care au fost incluşi peste 12.600 de tineri, a identificat factorii care influenţează inteligenţa, inclusiv statutul socio-economic şi educaţia. Coeficientul lor de inteligenţă a variat doar într-o medie de 15 procente faţă de cel al mamei, precizează cei de la Healthyway.com . Cercetătorii au confirmat că femeile transmit mai des genele care formează inteligenţa copilului, acestea având doi cromozomi X, în comparaţie cu bărbaţii care au doar unul.

Ce alte caracteristici mai sunt transmise copiilor pe parte maternă? Iată concluziile la care au ajuns alte studii realizate de-a lungul timpului:

Tulburările de somn 

Dacă un copil are o problemă legată de somn, se pare că mamele sunt „de vină “. Un studiu publicat în „Sleep Medicine“ sugerează că mamele transmit copilului obiceiurile lor bune sau rele în ceea ce priveşte somnul şi că dacă acestea suferă de insomnii, atunci ele pot fi moştenite şi de către copil.   

Ritmul îmbătrânirii 

Modul în care îmbătrânim depinde şi de genele mamei. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Max Planck din Germania au descoperit ca ADN-ul mitocondrial, pe care îl moştenim exclusiv de la mamă, poate controla parţial îmbătrânirea. Dar cercetările au fost efectuate pe şoareci, nu pe oameni, aşa că oamenii de ştiinţă au subliniat că sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a confirma această teorie. 


► Citește și De ce mamele din India nu-şi pedepsesc copiii


Perioada menopauzei 

Un studiu realizat de Institutul Britanic de Cercetare a Cancerului, care a inclus peste 2000 de femei, a constatat că menopauza prematură şi întârziată (înainte de vârsta de 45 de ani şi după 55 de ani) este moştenită de la mamă. Cu toate acestea, echipa de cercetare a subliniat că nu este doar chestiunea genetică care contează, ci şi stilul de viaţă poate juca, de asemenea, un rol major. De exemplu, femeile care fumează ajung la menopauză cu doi ani mai devreme. 

Căderea părului 

Chiar şi predispoziţia la chelie a bărbaţilor poate fi influenţată tot de moştenirea genetică. În acest caz, genele părinţilor nu sunt neglijabile, dar o mare parte din influenţă se află în cromozomii X ai mamei. De asemenea, copiii pot moşteni şi daltonismul tot de la mame.

Copilul tău ce a moștenit de la tine?

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus