Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Mamele își pedepsesc copiii mai des decât o fac tații. Rezultatele unui studiu

0
Mamele își pedepsesc copiii mai des decât o fac tații. Rezultatele unui studiu
Potrivit unei cercetări realizate de către britanici, mamele îşi sancționează mai des copiii decât o fac taţii. Un rezultat evident poate și prin prisma faptului că femeile petrec mai mult timp cu cei mici și trebuie să se impună în fața lor. În general, ora de culcare, ora mesei, temele, regulile de bună purtare sunt lăsate în grija mamelor, iar atunci când ele nu sunt respectate, femeile sunt cele care acționează. Despre ce procente este vorba mai exact?

Potrivit unui studiu citat de Daily Mail a reieșit faptul că că mamele îşi pedepsesc copiii de până la 60% ori mai des decât taţii şi sunt nemulţumite de atitudinea relaxată pe care soţii lor o au când vine vorba de educaţia celor mici. La această cercetare au participat  2.342 de părinţi, care au fost chestionaţi cu privire la metodele de disciplinare a copiilor. Aceeași publicație a prezentat și opinia expertului în parenting Jo Wiltshire, care susţine că adesea mămicile simt că prichindeii le privesc ca pe „omul negru“, în timp ce tatăl este cel amuzant şi drăguţ.

Cum poate fi această situaţie prevenită sau schimbată? Iată care sunt recomandările lui Jo Wiltshire:

„În multe familii, mama simte că îi revin toate responsabilităţile educării unui copil – disciplinarea, monitorizarea temelor, predarea bunelor maniere, respectarea orei de culcare –, în timp ce tatăl vine de la muncă şi se joacă alături de cei mici, transformându-se astfel în părintele amuzant. Pentru mulţi bărbaţi a avea grijă de copii înseamnă a-i distra, ceea ce e grozav dacă s-ar implica şi în educaţia de zi cu zi. Indiferent de familie, este important ca adulţii să lucreze ca o echipă, să fie calmi, să formeze un front comun când vine vorba de disciplina copiilor şi să-şi împartă sarcinile părinteşti, inclusiv pe aceea de a fi din când în când «omul negru»“.

Dar, de multe ori, nu este ușor să formezi o echipă cu partenerul de viață. Tot Jo Wiltshire propune și niște soluții:

Comunicați! Spune întotdeauna ce simți

Tatăl copiilor nu este de acord cu felul în care tu crezi că ar trebui disciplinați copiii? În acest caz, trebuie să fii pregătită să-i spui “Chiar cred că aşa este cel mai bine şi am nevoie ca tu să mă susţii, chiar dacă nu vezi lucrurile în acelaşi fel”.

Deciziile se iau cu calm, nu în timp ce vă certați

Un sfat bun de urmat în orice situație, nu doar în ce privește creșterea copiilor. Nu ajungem niciodată să luăm cele mai bune decizii când suntem nervoşi. Încearcă să asculți cu calm părerea partenerului, fără a-l critica. Lucru valabil și pentru el.


► Citește și Când NU trebuie ca un copil să-și ceară scuze? Sfaturile unei mame pentru fiica ei de 5 ani


Certurile nu se țin fața copiilor

Sunt mulţi părinţi care uită că discuțiile aprinse nu se țin în prezența copiilor, mai ales când acestea îi vizează. O ceartă în faţa celor mici nu face decât să-l oblige să-i ia apărarea unuia dintre voi.

Responsabilitățile se împart la doi!

Împreună cu tatăl copiilor stabilește anumite reguli cu care amândoi sunteţi de acord. Mai ales când viine vorba despre sancționările pe care le consideraţi potrivite pentru diferitele comportamente greşite ale celor mici.

Susținere reciprocă

O altă regulă pe care trebuie să o stabiliți este ca atunci când unul dintre voi îl disciplinează pe cel mic, celălalt trebuie să-l susţină. Astfel, juniorul vă va vedea ca pe o echipă unită, nu va prefera mai mult pe unul dintre voi şi este mult mai puţin probabil să submineze autoritatea.

Cum ți se par recomandările lui Jo Wiltshire?

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus