Moise Guran, jurnalist pe teme economice, a făcut o simulare pe care a publicat-o pe site-ul său și care include mai multe cazuri și în care explică ce se poate întâmpla. Concluziile sale se bazează pe o documentare serioasă și simulări făcute cu experți în legislația muncii, experți în HR, discuții cu sindicaliști.
Iată care sunt situațiile asupra cărora trage un semnal de alarmă:
“Hai să luăm cazul unei sarcini cu risc. E un caz frecvent. Pur și simplu, dacă doctorul consideră că o doamnă însărcinată riscă să nască prematur, sau că nu e suficient dezvoltată pentru a duce o sarcină prea mare (sau, sau, sau… sunt foarte multe situații!), îi recomandă concediul medical din luna a cincea, sau a șaptea, sau a treia.
Am luat un salariu brut de 3000 de lei și am constatat așa – dacă doamnei respective i-ar fi început contracțiile (sau alte lucruri, nu mă pricep) în decembrie, ar fi primit o indemnizație medicală de 2045 de lei. Dacă o apucau în ianuarie, ar fi primit doar 1796 de lei. E doar un transfer de contribuții, nu? Ghici ce! Și cei aflați în concediul medical plătesc contribuții.
(…)
Hai să luăm trei cazuri, nașteri în trei perioade diferite, ale unor trei doamne care au toate același salariu. Să zicem un salariu apropiat de cel mediu net (5300 de lei, ca medie brută pe ultimele șase luni, corespunde unui venit net lunar de 3700 de lei).
Prima naște în decembrie, pe legislația de atunci, și primește o indemnizație de 4385 de lei. În ianuarie, pe noul cod, se schimbă modul de calcul al brutului, se schimbă și contribuțiile plătite, indemnizația scade la 4136 de lei. Vine însă acum, în februarie, noua ordonanță, încă neaprobată, recalculează indemnizații pentru concediile de creștere a copilului și netul rămas doamnei respective coboară la 3375 de lei.
Am încercat să-i dau vestea treptat, ca să nu aibă un șoc. Vestea bună (ah!) e că deocamdată ordonanța nu e aprobată și i-a scăzut indemnizația doar cu 250 de lei”.
Citește mai mult pe moise.ro!