Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum îi învățăm pe copii valoarea banilor? 5 metode distractive cu bani

0
Cum îi învățăm pe copii valoarea banilor? 5 metode distractive cu bani
Indiferent de situația financiară a părinților, cei mici trebuie să conștientizeze valoarea banilor. Dar mai ales cea a cheltuielior. Cum? Prin joacă! Căci astfel copiii învață cel mai ușor. Prin urmare, îți propunem 5 metode distractive prin care junorii tăi pot deprinde primele noțiuni financiare.

“Mami, vreau jucăria asta!”, “Tati, vreau bicicletă!”, “Îmi cumpărați și mie o tabletă?”… De câte ori nu ați auzit aceste întrebări?! Însă de la a dori până la avea e cale lungă ,nu?! Iar copiii, mai ales la vârste mici, nu prea înțeleg ce înseamnă valoarea banilor. Pentru a deprinde primele noțiuni financiare, cei mici au nevoie de îndrumare. Ce zici de câteva metode distractive? Pentru că, prin joacă, prichindeii pot învăța cel mai ușor despre lucruri serioase, cum sunt banii de exemplu.

Iată 5 metode distractive prin care îi poți învăța pe copiii tăi ce înseamnă banii, ce valoare au și ce pot face cu ei, dar, în același timp, vor deprinde și câteva noțiuni matematice simple:

1. Recunoaște monedele!

Un joc recomandat prichindeilor încă de la 3 ani, vârsta la care psihologii spun că îi putem învăţa pe cei mici noţiuni simple legate de bani. Chiar dacă sunt atrași de strălucirea monedelor și habar nu au cât valorează, copiii pot învăța să le recunoască în funcție de dimensiune. Evident, ai nevoie de nişte monede de dimensiuni diferite: 50 de bani, 50 bani, 5 bani, chiar și 1 ban – deși acestea sunt mai rare. Arată-le celor mici cum să le deseneze, punând câte o monedă pe hârtie şi trasându-le conturul cu un creion colorat. Apoi, îndeamnă-i să aşeze fiecare monedă pe conturul corespunzător, spunându-le şi denumirea acesteia. Nu doar că cei mici își vor dezvolta îndemânarea, dar se vor familiariza și cu primele noţiuni despre bani.


► Citește și Jocuri pentru răbdare. Cum îi înveți pe copii să aștepte


Selectează şi colectează

Una dintre activitățile preferate ale prichindeilor este să sorteze, mai ales jocurile cu diferite forme geometrice. Le poți înlocui cu monede cu valori diferite. Ce trebui să faci, mai precis? Răspândește pe masă mai multe monede. Într-o tavă pentru brioșe, lipește în formele respective bileţele cu numere corespunzătoare valorii monedelor. 

Apoi, pune-le juniorilor să se uite cu atenţie la numere şi să pună monedele (în funcţie de valoarea lor) în forma corespunzătoare. La final, le poți da voie celor mici să-și păstreze monedele pe care le doresc şi să le depoziteze într-o puşculiţă sau în gentuțele lor pentru a se folosi de ele în alte jocurile. De exemplu, atunci când se joacă "de-a magazinul” sau “de-a restaurantul”.


Jocul “de-a restaurantul”

Este un joc extrem de iubit, mai ales de fetițe care, dacă au o bucătărie de jucărie, gătesc toată ziua, nu?! Și adoră se joace “de-a restaurantul” și să-ți ia comanda, iar apoi să te servească. De câte ori nu te-ai prefăcut că guști din farfurioarele din plastic umplute cu forme LEGO cele mai delicioase prăjituri? Ori că te înfrupți cu poftă dintr-o felie de pizza desenată pe un carton? Ei bine, dacă toti ai intrat în jocul lor, la final, învăță-i pe copiii să îți aducă și nota de plată. Folosește-te de bani de jucărie ori chiar de unii adevărați pentru a-ți achita consumația, iar apoi cere-le restul!


Standul cu limonadăMai ales pe timpul verii, “standul cu limonadă” se dovedește a fi una dintre cele mai bune metode de a-i învăța pe copii valoarea banilor, începând cu vârsta de 4 ani. Nu doar că învață să numere banii, dar își vor exersa și abilitățile de a se descurca atunci când vor să-și cumpere ceva. Prin urmare, pregătește împreună cu juniorii un borcan de limonadă, cu robinet, și aranjează cât mai frumos “standul”. Apoi, încurajează-i să atragă “clienții”, să iniţieze mici dialoguri în care să se discute, de exemplu, despre cât costă, să se numere banii, să se dea rest... Nu doar că deprind noțiuni matematice, dar, la final, o să vă delectați și cu o limonadă aromată.


Apucă şi ghiceşte!

Un joc recomandat mai ales copiilor mai mari de 5 ani, care îi va obișnui să realizeze estimări ale unor sume, ghidându-se după valoarea monedelor. Astfel, o grămadă de monede va fi pusă într-un recipient (poate fi un borcan sau un tub). Juniorii vor trebui să ia de acolo "un pumn" de bani şi să şi-l pună deoparte. Fără să numere separat monedele, vor trebui să ghicească a cui grămadă de bani valorează mai mult. Îşi vor verifica apoi răspunsul numărându-şi fiecare banii. Cine va răspunde corect vă primi 1 punct.  Se pot organiza mai multe runde şi va fi declarat câştigător cel care a dat de cele mai multe ori răspunsul corect.


Matematică cu dobânzi bancare și convertor valutar

Sigur ți s-a întâmplat și ție să te "împrumuți" măcar o dată din pușculița copilului tău, nu-i așa?! Iar el să-ți ceară banii înapoi cu dobândă... Bineînțeles, este un joc recomandat copiilor mai mari, care învață deja la școală să socotească cu ajutorul fracțiilor sau au de rezolvat probleme cu procente. Poți apela la ajutorul dobânzilor bancare sau al unui convertor valutar online pentru a-i ajuta, de exemplu, să-și administreze mai bine banii lor de buzunar. Nici ție nu ți-ar strica un astfel de exercițiu, nu-i așa?!

Tu ce alte jocuri cu bani cunoști? Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus