Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum îl învăț pe copilul de 3 ani o limbă străină?

0
Cum îl învăț pe copilul de 3 ani o limbă străină?
Copiii care învață o limbă străină începând de la 3 ani obțin, în general, un punctaj mai bun la testele standardizate. Aceasta este concluzia unor studii recente realizate de Universitatea Harvard. Care este explicația? Învățarea limbilor străine dezvoltă abilități de ascultare, observare și gândire critică, ba chiar capacitatea de a rezolva probleme matematice. Prin urmare, mai toți părinții își doresc ca prichindeii lor să meargă la cursuri de la vârste foarte mici. Cum îți poți ajuta copilul să învețe o limbă străină?

Mai mult, cercetătorii au demonstrat că un copil care vorbește două sau mai multe limbi, concentrându-se în permanență să folosească limba interlocutorului, devine adultul apreciat la locul de muncă datorită capacității de a schimba extrem de rapid atenția între sarcini și a le rezolva eficient. 


Unde începe învățarea celei de-a doua limbi și cum pot facilita părinții acest proces? 


Răspunsul vine de la specialiștii în educație timpurie, care recomandă să familiarizăm copilul cu o limbă străină încă din ”perioada de tăcere”, când micuții privesc, ascultă și comunică prin gesturi, înainte de a începe să vorbească.  Rimele și melodiile simple sunt o modalitate excelentă de a-i ”împrieteni” pe copii cu limba engleză și de a anima atmosfera în casă. 


Originară din Marea Britanie, Fiona Duțu, Head Teacher la grădinița cu profil britanic Acorns Nursery, ne încurajează să ne exersăm limba engleză și să îi cântăm copilului încă din primele luni de viață.  


”Pentru a-i atrage și menține atenția micuțului tău, dar mai ales pentru ca ”povestea” să capete sens, te poți folosi de mimică, gestică și chiar obiecte ajutătoare din casă. În plus, jocul de imitare a întâmplărilor și personajelor din cântecele este un bun exercițiu pentru dezvoltarea cognitivă și a coordonării”, spune Fiona.  

Obiectivul principal nu trebuie să fie acela de a-l învăța versurile, copilul trebuie încurajat să se bucure de sunete, să intre în atmosfera veselă a melodiei. Pentru aceasta, în primul rând, părintele trebuie să se distreze sincer, să improvizeze, să lase deoparte vocea rațiunii, să își facă griji lipsa de talent. Pentru copil, glasurile părinților săi sunt oricum cele mai frumoase din lume.


Unde găsesc cântece în limba engleză pentru copilul meu


Multe melodii și rime pot fi găsite pe YouTube și multe alte site-uri precum: www.nurseryrhymes.com sau www.babytv.com. 


”Dacă apelezi la YouTube sau alte site-uri cu conținut video, îi poți cânta în timp ce urmăriți clipul animat împreună, însă după ce te familiarizezi cu melodia, ar trebui să oprești ecranul și doar să cânți melodia sau chiar să cânți fără acompaniament”, ne sfătuiește Fiona. 

Pe lângă limba engleză, cântecele și rimele tematice sunt o modalitate excelentă de a-ți ajuta copilul să învețe despre animale, lucrurile din jur sau anotimpuri și de a face legături între propriile experiențe, muzică și cuvinte.


Iată câteva sugestii de cântece pentru luna februarie:

1. Five Little Snowmen

Acest cântec este ideal pentu învățarea numerelor, deoarece copiii pot ține un deget pentru fiecare om de zăpadă și pot anticipa câți rămân de fiecare dată când un om de zăpadă se topește. 


I’m a Little Snowman

I'm a little snowman short and fat,

Here's my scarf and here's my hat.

When I see the snowfall,

Hear me shout

- All you children please come out!


Sugestie: Mimează un personaj scund și gras, pune-ți o eșarfă imaginară și o pălărie, de asemenea. Pune mâinile la gură, ca și cum ai striga și apoi încurajează-l pe copil să spună cu tine ultimul vers sau doar "please come out”.


2. "Winter Snowfall" este o melodie distractivă pentru bebeluși și preșcolari, care descrie activitățile și jocurile ce îi bucură pe copii teribil în timpul iernii. 

 

Snow is on the housetop

Snow is on the ground

Snow is on the mountain

Snow is all around

Here is my snowman

Big and round

When the sun comes out

He'll melt to the ground

So, stay away sun

Don't shine today

My snowman and 

I want to play

A chubby little snowman 

Had a carrot nose

Along came a bunny

And what do you suppose?

That hungry little bunny

Looking for his lunch

Ate the snowman's carrot nose 

Nibble, nibble, crunch

Snow is on the housetop

Snow is on the ground

Snow is on the mountain

Snow is all around

Snow is on the housetop

Snow is on the ground

Snow is on the mountain

Snow is all around De asemenea, poți improviza versuri simpatice pe melodii cunoscute. De exemplu, poți cânta versurile de mai jos pe linia melodică a bine cunoscutului Teddy Bear Teddy Bear


Snowflake, snowflake, dance around!

Snowflake, snowflake, touch the ground!

Snowflake, snowflake, soft and white!

Snowflake, snowflake, snowball fight!

Snowflake, snowflake, in the air!

Snowflake, snowflake, EVERYWHERE!


Cu ajutorul cântecelor, copilul poate învăța și diverse acțiuni specifice rutinei zilnice. De exemplu, un foarte cunoscut cântec traditional britanic, Mulberry Bush,  îi poate acompania pregătirile de grădiniță, dimineața.

Pe măsură ce copilul se obișnuiește cu limba engleză și începe să învețe versurile, provoacă-l să continue un vers început de tine sau cântați împreună.  


Distracție plăcută! 


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus