Ce efecte are cofeina, principalul ingredient al celebrei băuturi, asupra organismului? În creier, cofeina acționează ca un stimulent indirect, prin blocarea acțiunii neurotransmițătorului adenozina, care are ca principală funcție aceea de a comanda în general creierului să se liniștească și să adoarmă. Molecula cofeinei, din cauza faptului că este foarte asemănătoare cu adenozina, poate ușor "păcăli" creierul, substituind-o pe aceasta din urmă. Ca urmare, adenozina prezentă în organismul nostru, este incapabilă să înăbușe neurotransmițătorii "însuflețitori", ca dopamina, urmarea fiind un creier rămas într-o stare permanentă de excitabilitate.
Prin urmare, organismul prichindeilor nu este pregatit să facă față unei cantități atât de mare de excitanți ca cel al unei persoane adulte, drept urmare efectele la aceștia sunt accentuate. De exemplu, dacă o cantitate mică de Cola, 100 ml / zi, sporește atenția, consumul a cel puțin 500 ml duce la iritabilitate, nervozitate și lipsa somnului de seară.
►Citește și Pisica: efecte terapeutice în viața copiilor
Însă, astfel de argumente nu prea funcționează atunci când vrem să-i convingem pe juniorii noștri să nu mai consume aceasta băutură, nu? Ce poți face în această situație? Poți încerca un experiment interesant, care să le capteze atenția. Transformă totul într-un joc și sigur le vei capta atenția.
Ce se întâmplă dacă fierbem Coca-Cola?
Te poți inspira din video-ul unui utilizator YouTube, care a vrut să arate ce conține de fapt celebra băutură răcoritoare pe care multi dintre noi o consumăm, deși știm că nu este sănătoasă. Astfel, CrazyRussianHacker a publicat pe YouTube un filmuleț în care arată ce se întâmplă dacă fierbem Cola.
Tânărul a lăsat apa să se evapore complet, iar în urmă a rămas o substanță neagră, ca o smoală, care conține foarte mult zahăr și nu pare deloc comestibilă. Astfel, le poți arăta copiilor ce beau de fapt!
Ce zici de ideea lui CrazyRussianHacker?
Sursa: Gizmodo