Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum crești un copil bun? Sfaturile psihologilor de la Harvard

0
Cum crești un copil bun? Sfaturile psihologilor de la Harvard
Când vine vorba despre creșterea unui copil, lucrurile sunt total diferite în acest moment față de ce se întâmpla cu 30-40 de ani în urmă. Societatea s-a dezvoltat fantastic, influențată în mod direct de evoluția tehnologiei, la fel și principiile după care se desfășoară parenting-ul. Cine nu-și dorește să fie un părinte bun care să crească un copil bun? Descoperă în articol care sunt recomandările psihologilor de la Harvard.

Înainte de a-ți prezenta sfaturile specialiștilor moderni, hai sp vedem ce înseamnă în viziunea lor un copil bun. Ce caracterizeaza această “bunătate”?  Copilul care deprinde de la o vârstă fragedă ce înseamnă politețea, compasiunea, empatia, gratitudinea și simțul responsabilității. Sună frumos, nu?! Însă cum transmiți aceste valori copilului tău? Aici intervin pishologii...

Cei de la BrightSide au publicat concluziile la care au ajuns specialiștii de la Harvard, în urma unui studiu. „Creşterea unui copil care să fie politicos, grijuliu şi plin de compasiune este o sarcină grea, dar este exact ceea ce cu toţii suntem capabili să facem şi nimic din lume nu se compară cu importanţa şi fericirea deplină pe care ţi-o aduce acest lucru atunci când ai reuşit“.

Iată, concret, care sunt recomandările lor:


Timp de calitate 

Sigur ai tot auzit și ai citit cât de important este să petreci timp de calitate cu juniorul tău. De ce? Pentru că de aici pornește totul! Este mult mai important ce faci și cum te conectezi cu copilul tău, decât câte ore petreci cu el. Degeaba stați 5-6 ore împreună pe zi, dacă nu relaționați. Nu te îndepărta de o rutină, interesează-te de tot ce-I place, implică-te în pasiunile lui și nu îi ignora problemele. Este important să asculți, nu doar să auzi!


Spune-i mereu cât de important este pentru tine!

Nu, nu-l vei răsfăța dacă îi spui zilnic că este cea mai importantă persoană din viața ta. Poate părea incredibil, însă numeroase studii au arătat că mulţi copii nu ştiu că sunt cele mai importante persoane din viaţa părinţilor lor. Prin urmare, juniorul tău chiar au nevoie să audă aceste cuvinte cât mai des. Astfel, se simt în singuranţă, iubit și apreciat.


Probleme se înfruntă, se rezolvă

De exemplu, în cazul în care copilul decide brusc că vrea să renunţe la antrenamentul de fotbal, cere-i să-ţi explice care este motivul şi aminteşte-i care sunt obligaţiile sale faţă de echipa sa. Dacă tot vrea să renunţe, ajută-l să găsească ceva nou care să-i aprindă pasiunile. Ori, dacă vorbim despre fetițe, poate nu-și mai dorește să meargă la orele de balet. Întotdeauna, mai întâi trebuie rezolvate cauzele. 


► Citește și De ce mint copiii? Explicații pe-nțelesul părinților


Cere-i ajutorul. Și spune “Mulțumesc!” când îl primești!

Tot studiile arată că oamenii care sunt obişnuiţi să-şi exprime recunoştinţa sunt mai înclinaţi să simtă compasiune faţă de ceilalţi, sunt mai generoşi şi le place să ajute.  Ptocmai de aceea, este indicat să dezvolţi un set de activităţi zilnice la care prichindelul tău te pot ajuta în casă, astfel încât tu să poţi să îi mulţumeşti în fiecare zi.


Ajutor în controlul emoţiilor negative

Copiii au probleme în a înțelege și a gestiona emoțiile pe care le trăiesc. Furia, ura, ruşinea sau invidia pot suprima abilitatea celor mici de a le păsa de cei din jur. Psihologii recomandă să-ți ajuți prichindelul să-și înțeleagă frustrările și să-și rezolve conflictele interioare. Nu doar că o astfel de auto-analiză îl va determina pe termen lung să devină plin de compasiune şi afectuos, dar acest lucru este important pentru stabilitatea lui psihologică.


► Citește și Când NU trebuie ca un copil să-și ceară scuze? Sfaturile unei mame pentru fiica ei de 5 ani


Încurajează-l să-și depășească limitele

Familia și prietenii apropiați reprezintă mica lume a copilului tău, în care se simte în siguranță. Însă lumea este mult mai mare și trebuie explorată. Prin urmare, stârnește-i curiozitatea și ajută-l să afle cât mai multe lucruri despre to ce se întâmplă dincolo de mediul familial, din punct de vedere social, cultural sau geografic. Și nu e nevoie doar de călătorii dincolo de granițe. Poți apela la ajutorul filmelor, al fotografiilor și chiar la programele de știri. Bineînțeles, selectate în conformitate cu vârsta și puterea lui de înțelegere!


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus