Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Prea multe jucării dăunează grav creativității copiilor. Rezultatele unui nou studiu

0
Prea multe jucării dăunează grav creativității copiilor. Rezultatele unui nou studiu
Mai puțin înseamnă... mai mult. Cel puțin asta este noua deviză de care părinții ar trebui să țină cont când vine vorba despre numărul jucăriilor pe care le are un copil. De ce? Pentru că, potrivit rezultatelor unui nou studiu realizat de cercetărorii de la Universitatea Toledo, creativitatea prichindeilor are de suferit în momentul în care cei mici au prea multe accesorii cu care se pot juca.

Joaca este esențială pentru dezvoltarea psihică dar și fizică a unui copil. Specialiştii în psihologia dezvoltării copilului sunt cu toţii de acord că, cel puţin până la 10 ani, cea mai bună modalitate de a învăţa este prin joc. Iar jucăriile nu trebuie să lipsească din jurul celor mici. Însă numărul lor contează! În timp ce unii părinții rotesc jucăriile și le permit copiilor să se joace pe rând cu ele, alții nu au nicio problemă să-și umple livingul și dormitoarele cu tot felul de păpuși, mașinuțe, jocuri lego, puzzle-uri și așa mai departe. 

Însă, imaginația și creativitatea celor mici sunt puternic influențate de numărul jucăriilor, iar acest lucru este dovedit de un studiu realizat recent de o echipă de cercetători de la Universitatea Toledo din Statele Unite, citat de cei de la Parents.

"Când sunt furnizate mai puține jucării în mediul înconjurător, copiii mici se angajează în perioade mai lungi de joc cu o singură jucărie, permițând o mai bună concentrare pentru a explora și a se juca mai creativ", au declarat cercetătorii în noul studiu. În opinia lor, un număr redus de jucării "promovează dezvoltarea și jocul sănătos".


► Citește și Cum poți opri un copil din joacă fără să rostești cuvântul “NU”


Concluzia oamenilor de știință nu ar trebui însă să reducă lista cadourilor de Crăciun, de exemplu. Ci limitarea accesului celor mici la un număr mai mic de jucării, la un moment dat. 

Iar, pe măsură ce copilul crește, iar numărul jucăriilor devine și el din ce în ce mai mare, nu ar fi rău să faceți o selecție și să dăruiți din jucării și altor copii. Nu doar că îi învățași să dăruiască și altora, dar astfel faceți loc pentru altele... noi!


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus