Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Autismul virtual. Cum poți combate efectele ecranelor asupra copiilor mici

0
Autismul virtual. Cum poți combate efectele ecranelor asupra copiilor mici
Copiii care petrec foarte mult timp în faţa ecranelor, de telefon, televizor sau tabletă, pot dezvolta un nou tip de tulburări de spectru autist: autismul virtual. Denumirea este dată de un grup de specialişti care spun că la început simptomele sunt identice cu cele ale bolii clasice. Diferenţa este că aceşti copii nu au probleme ereditare, ci suferă doar din cauza lipsei de comunicare. Din fericire, se recuperează complet şi repede, dacă afecţiunea este descoperită la timp.

Medicii avertizează părinții de mulți ani încoace asupra efectelor nocive pe care le au prezența gadgeturilor în viața prichindeilor care petrec multe ore în fața ecranelor, indiferent că vorbim despre televizor, tabletă ori telefon mobil. Între timp, s-a descoperit că că efectele negative ale acestora se regăsesc perfect printre simptomele autismului.  

Un studiu făcut de Centrul pentru Copii cu Autism arată că în cazul a 90% dintre copiii de 2-3 ani, care sunt diagnosticaţi cu o formă de autism, factorul declanşator este vizionarea excesivă a programelor TV sau a altor forme de realitatea virtuală. Specialiştii recomandă ca accesul la tehnologiile şi dispozitivele multimedia pentru copiii între 0-2 ani să fie restricţionat complet, pentru copiii între 3 şi 6 ani, să fie limitat la maximum o oră pe zi, iar cei între 6 şi 12 ani să vizualizeze programele TV maximum două ore pe zi.

"Dacă aparent 5 ore pe zi de vizionare ar trebui “să nu fie” un fapt îngrijorător, în cazul copiilor şi mai ales al copiilor mici de 0-2 ani, consumul TV este foarte dăunător, ajungându-se în marea majoritate a cazurilor în care cei mici au fost lăsaţi în medie peste 5 ore/zi în fata mediilor virtuale, la diagnostice de întârziere în dezvoltarea psiho-motrica, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament, şi, mai grav, de ADHD sau chiar de autism", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Zamfir, psiholog şi coordonator Centru pentru Copii cu Autism.

 Cum recunoști simptomele autismului virtual?

Centrul pentru Copii cu Autism a lansat campania "Stop Autism Virtual!", care îşi propune conştientizarea cauzelor grave ale vizionarii TV, în rândul copiilor cu vârste curprinse între 0 şi 2 ani. Pe site-ul campaniei, găsești informații utile, printre care și cum poți identifica primele semne ale acestei afecțiuni la un copil. Iată care sunt:

  • nu arată cu degetul
  • nu răspunde la nume
  • nu înţelege limbajul simplu
  • nu are joc simbolic

 "L-am numit autism pentru că are simptomele specifice copiilor cu autism. Simptome perfect identice. Este aproape imposibil să faci diagnosticul diferenţiat dacă are sau nu are autism virtual sau autism clasic pentru că simptomele sunt perfect la fel. Simptomele autismului sunt lipsa reciprocităţii sociale, lipsa contactului vizual, lipsa dezvoltării limbajului, lipsa jocului şi mai ales a jocului social, de rol în care copilul se preface că este ceva sau că face ceva şi jocurile stereotipe şi repetitive", a explicat psihologul Marius Zamfir.


► Citește și Ai un copil diagnosticat cu ADHD? 5 jocuri prin care îl poți ajuta să se concentreze


Cum poți limita timpul petrecut de copil în fața tabletei?

În ciuda faptului că există mii de aplicaţii şi jocuri interesante, tableta este un dispozitiv electronic care îi obosește ochii şi îl ţine pe junior departe de viaţa reală. Tocmai de aceea, timpul petrecut în fața tabletei trebuie limitat. Deși fiecare părinte alege această limită, specialiștii consideră că o oră pe zi este un timp acceptat una în zona de siguranţă pentru sănătatea fizică şi emoţională a copilului.

Dar cum îl poți ține departe pe copil de tabletă, mai ales dacă obișnuiește să o folosească foarte mult timp? Iată câteva trucuri care pot fi de mare ajutor:

Setări de control parental

Cel mai la îndemână mod de a controla timpul petrecut de copil în fața tabletei. Multe modele noi au setări de control parental care setează limitele în care copilul se poate juca în fiecare zi. Când timpul a trecut, copilul primeşte un mesaj „Timpul a expirat” şi este scos din joc. În același timp, dacă tableta nu este echipată cu aceste setări, există aplicaţii foarte bune care funcţionează în acelaşi mod. De exemplu, Screen Time Parental Control App ține şi un jurnal despre cât de mult s-a jucat copilul în fiecare zi.

Păstrează o rutină

Spune-i copilului că are voie să se joace o oră în fiecare zi. După masa de seară, când şi-a făcut temele, fără excepţii. Fă un program zilnic şi ţine-l pe frigider ca reminder.

Tableta nu trebuie lăsată la vedere

Este important să ții tableta într-un loc în care copilul nu o poate vedea sau accesa. De ce? Dacă o vede, poate începe să se lamenteze şi să plângă. La fel ca în cazul în care i-ai flutura în faţă o bucată de ciocolată pe care nu are voie să o manace. Dacă o vede, îi trebuie!

Cutia secretă

Păstrează o cutie din plastic ori din carton, de dimensiuni mai mari, cu lucruri interesante. Când juniorul începe să se plângă că se plictiseşte şi că vrea să se joace pe tabletă, îndreaptă-i atenţia către alte activităţi. Această “cutie secretă” poate conține câteva cărţi de colorat, cărţi de joc sau materiale de bricolaj care te vor ajuta să îndrepți atenția celui mic spre ceva nou. De multe, ori copiii se plictisesc şi joaca pe tabletă este cea mai uşoară formă de distracţie pentru ei. 

Recompense

Îl poți recompensa pe cel mic cu minute în plus petrecute la tabletă, în weekend, dacă îndeplinește anumite sarcini. De exemplu, dacă îşi adună jucăriile, va fi răsplătit cu 20 de minute în plus la tabletă. Sau dacă mănâncă fără nazuri la masa de seară, primeşte un plus de 15 minute. Ai grijă însă ca minutele adunate sub formă de “recompense” să nu depășească limita recomandată de medici.

Chiar dacă tableta este o soluție la îndemână de a-ți ține copilul ocupat, mai ales când programul tău de lucru este unul extrem de încărcat și de obositor, cea mai bună soluție de a-ți ține juniorul departe de ecranele nocive este să petreci timp de calitate cu el.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus