Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

De ce trebuie să le citești copiilor cu voce tare? Argumente demonstrate științific

0
De ce trebuie să le citești copiilor cu voce tare? Argumente demonstrate științific
Nu contează dacă în casă ai o bibliotecă impresionantă, plină cu cărți de tot felul, dacă juniorii nu le citesc. Numeroase studii demonstrează că cititul cu voce tare contribuie la îmbunătăţirea chimiei creierului. Tocmai de aceea părinții ar trebui să le citească celor mici de la vârste fragede. Cu voce tare! Și cu intonație!

Sunt studii care au demonstrat că dezvoltarea creierului unui copil de 3-5 ani este diferită în cazul în care părinţii au obişnuit să-i citească cu voce tare. Cu cât părinţii le citesc copiilor mai devreme, cu atât progresul şcolar va fi mai evident, scriu cei de la washingtonpost.com. De asemenea, conform studiilor, juniorii copiii stimulaţi prin citire înregistrează activităţi mai intense în zone ale creierului responsabile cu înţelegerea narativă şi vizualizarea creativă. Totodată, în creier sunt mai active zonele responsabile cu ascultarea.

Diferențele dintre copiii cărora li se citește cu voce tare acasă și cei care nu au parte de așa ceva se observă cel mai bine la școală. Aceştia din urmă au mai puţin dezvoltate abilităţile de a asculta, de a înţelege, iar vocabularul nu este foarte dezvoltat. În plus, au o dorinţă scăzută de a citi atunci când învăţa literele.

Tocmai de aceea este este recomandat ca cel puţin o dată pe zi să-i citiţi copilului cu voce tare. Ţinta nu ar trebui să fie doar succesul pe plan academic, ci şi întărirea relaţiei părinte-copil. Iar intonația joacă și ea un rol extrem de important! Puteți alege, de exemplu, titluri de cărți de la Editura Diana, unde sigur veți găsi ceva pe gustul oricărui prichindel!

Și, dacă tot am menționat de intonație, nu tuturor părinților le este la îndemână să își schimbe tonul vocii în funcție de firul narativ. Însă, acest lucru se poate obține prin... exercițiu. Chiar și când nu sunt copiii de față adulții pot citi cu voce tare. Bineînțeles, când nu se află în mijloacele de transport ori în locurile publice! Puteți începe "antrenamentul" alegând cărți de la Editura Art, unde veți găsi și  titluri pentru copii. 

Chiar și în adolescență, nu trebuie să renunțați să le citiți cărți. Lectura mediază relația dintre părinți și copii și mijlocește dialogurile despre problemele și preocupările ambelor părți. Dar situația nu trebuie să fie unilaterală, adică doar părinții să le citească cărți copiilor, ci și invers, copiii le pot citi părinților. 

Iată 6 pași pe care ar trebui să-i urmezi când vrei să-i citești copilului cu voce tare:

1. Alegeţi o carte pentru copii. Una cu text bogat şi ilustraţii plăcute. O poveste cu mai puţin de 1.000 de cuvinte, ce poate fi citită în mai puţin de 20 de minute este cea mai potrivită soluţie. 

2. Citiţi-o dumneavoastră mai întâi, ca să ştiţi despre ce este vorba în poveste şi să pregătiţi câteva întrebări bune pentru mai târziu. 

3. Adunaţi câţiva copii. Priviţi un pic şi dincolo de uşa propriei dumneavoastră case. Invitaţi câţiva copii din vecini sau pe cei ce se joacă în faţa blocului sau în acelaşi parc în care mergeţi dumneavoastră. Chiar şi un copil care stă la coadă la casă într-un magazin, sau merge în acelaşi autobuz e un public foarte potrivit. Invitaţi-i să citiţi împreună.

4. Citiţi cartea tare şi cu forţă. Asiguraţi-vă că şi copiii pot vedea ilustraţiile în acelaşi timp cu dumneavoastră când citiţi. Întoarceţi cartea spre ei când citiţi. 

5. Purtaţi apoi o discuţie scurtă, puneţi întrebări deschise pe marginea celor citite. Asta îi va ajuta pe copii să înţeleagă mai bine povestea. 

6. Reveniţi la punctul 1 şi luaţi-o de la capăt.


Foto: Freepik.com


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus