De cele mai multe ori, părinții dar și educatorii pun accent pe timpul pe care cei mici ar trebui să-l petreacă în grup, alături de alți copii, indiferent dacă vorbim de joacă ori de activități educative realizate cu sau fără jucării de copii. Socializarea este importantă atât pentru integrarea lor de acum, cât și pentru felul în care se pot integra în grupuri atunci când prichindeii ajung la adolescență și, apoi, la maturitate.
Însă joaca de unul singur este la fel de benefică precum cea alături de mai mulți copii. În ce fel? Iată câteva motive care ți-ar putea da de gândit, evidențiate de cei de la The Spruce:
Îl învață să se distreze independent
Copilul care se joacă singur învață se să distreze singur. El nu se bazează pe alții pentru a fi fericit, pentru a fi distrat. Astfel, pe măsură ce va crește, va înțelege că nu va avea întotdeauna pe cineva lângă el în fiecare clipă. Va fi mai încrezător și mai mulțumiț. De mare ajutor îi pot fi jocurile de tipul lego technic, dacă a trecut de vârsta de 7 ani.
Stimulează imaginația
Poate crezi că juniorul tău are deja prea multă imaginație. Așteaptă să-l vezi când se joacă singur! Timpul petrecut de unul singur va aduce la suprafață prințese și super-eroi, pe care nu i-ai mai văzut până acum. Creativitatea va străluci de-a dreptul!
Dezvoltă independența socială
Joaca de unul singur dezvoltă un simț puternic de independență la un copil, care îl va ajuta să se simtă comfortabil în orice situație. Fără a-l transforma într-un timid. Din contră, acest tip de independență se va dovedi foarte util și în interacțiunile cu alți copii.
Încurajează calmul
Joaca afară ori împreună cu alți copiii aduce și un grad de surescitare foarte ridicat. În timp ce joaca de unul singur îl calmează pe junior. Nu are de ce să țipe și nici să se certe cu alți copii pe jucării. În plus, nici tu ca părinte nu poți fi lângă el tot timpul, prin urmare nu va fi dependent de prezența ta în a-și petrece timpul liber. În același timp, în cazul preșcolarilor, îi va ajuta să se integreze mai bine în primul an de școală, când tot anturajul se schimbă. Nu vor mai fi lângă el nici colegii de grădiniță, nici cadrele didactice cu care s-a obișnuit.
Îți dă timp doar pentru tine!
Fiecare dintre noi merităm un pic de timp doar pentru noi. Asta nu înseamnă că suntem părinți egoiști. Doar că, pentru a asigura fericirea copilului, trebuie să avem grijă și de a noastră. Și, în plus, poate fi și un exemplu bun pentru cel mic.
Tu ce crezi despre motivațiile de mai sus?