Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Dinții de lapte ai copiilor: În ce situații pot salva viața celor mici?

0
Dinții de lapte ai copiilor: În ce situații pot salva viața celor mici?
Primii dințișori care cad reprezintă un moment important, nu?! Mai ales pentru prichindelul care abia o așteaptă pe Zâna Măseluță să vină și să-i ia dințișorul de sub pernă și să-i lase în loc un cadou… Dincolo de bucuria celui mic și de amintirea unui moment special, părinții ar trebui să meargă la dentist înainte de a cade un dinte de lapte. De ce? Pentru că oamenii de știință au anunțat că pot folosi celule stem prelevate din aceștia pentru a repara leziuni ale dinților permanenți la copii care nu au încheiat etapa de creștere.

Potrivit ABC News, natura regenerativă a celulelor stem - acele celule puternice care se pot transforma și împărți pentru a repara aproape orice parte a corpului - au permis cercetătorilor să completeze cu succes un anumit țesut din dinții a 30 de pacienți, într-un studiu clinic efectuat în China.

Astfel, celulele stem din dinţii de lapte ai copiilor reprezintă o alternativă la celulele prelevate din cordonul ombilical. 

Dinţii de lapte ai copiilor pot fi o sursă importantă de celule stem

Măduva osoasă conţine un tip de celule stem denumite celule stem mezenchimale. Între timp, s-a descoperit faptul că acestea se află şi în dinţi, având o calitate superioară celor din măduva osoasă, iar extracţia lor reprezentând o procedură noninvazivă spre deosebire de aspiraţia măduvei osoase. Aceste celule au abilitatea de a forma multe tipuri de ţesut, inclusiv muscular, cartilaginos, nervos, osos, hepatic, celule secretoare de insulina, grăsime şi altele (inclusiv vase de sânge). 


► Citește și Elevii din București pot obține ajutor financiar pentru aparatul dentar. Ce acte sunt necesare și unde se pot depune dosarele?


Prin urmare, şi dinţii reprezintă o sursă excelentă de celule mezenchimale care pot fi conservate în primul rând datorită faptului că dinţii de lapte cad în mod natural sau molarii de minte sunt extraşi tot în mod natural. Mai există, desigur, şi situaţia în care dinţii sunt extraşi din motive de natură ortodontică.

Ce poţi face cu celulele stem din dinţii de lapte ai copilului?

În prezent există mai mult de 2.000 de studii clinice care au fost efectuate sau sunt efectuate cu privire la celulele stem şi medicină regenerativă. Există o multitudine de potenţiale utilizări care sunt încă în curs de studiu, care includ: diabet de tip 1, accident vascular cerebral, boala Parkinson, boala Alzheimer, distrofie musculară, pierderea masei osoase, scleroza multiplă, boala cardiovasculară, leziuni neuronale şi mai multe tipuri de cancer (leucemie, limfom).

Și în România au apărut mai multe societăți medicale unde se pot preleva celule stem din dinții de lapte ai copiilor. Costurile de recoltare pot începe de la 1.000 de euro. 

Important! Recoltarea se face din pulpa dinţilor de lapte, când aceştia încep să se mişte, de la vârsta de 6 ani şi până la 11. Sunt 6 pe maxilarul superior, 6 pe cel inferior şi nu trebuie să fie cariaţi.

Foto: Frepik

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus