Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

5 obiceiuri care pot fi periculoase pentru dinții copiilor

0
5 obiceiuri care pot fi periculoase pentru dinții copiilor
Cariile dentare, afecțiunile gingivale, dinții strâmbi… sunt doar câteva dintre problemele care apar la cei mici din cauza obiceiurile dentare greşite. Care sunt acestea? Și ce măsuri ar trebui să aplice părinții dacă vor ca prichindeii lor să aibă dinți frumoși sănătoși?

Periajul zilnic și vizitele regulate la medicul stomatolog nu sunt suficiente pentru ca un prichindel să aibă un zâmbet perfect la vârsta adultă ar trebui să renunțe la anumite obiceiuri, dacă le-a dobândit deja. Mai precis, vorbim despre obiceiuri care se formează de la vârste fragede și care pot avea efecte negative pe termne lung. De exemplu, apariția cariilor dentare, a a afecţiunilor gingivale și a dinţilor strâmbi.

Iată 5 obiceiuri pe care le întâlnim frecvent la copii și care le pot fi dăunătoare:


1. Sugerea suzetei sau a degetului

De obicei, până la vârsta de 2-3 ani suzeta este considerată inofensivă. Dar, după această vârstă, folosirea ei produce deformarea maxilarului şi împingerea incisivilor superiori mai în faţă şi uneori în sus. Totodată, presiunea exercitată de deget este şi mai puternică, iar pe lângă împingerea maxilarului în faţă şi îngustarea lui, împiedică şi creşterea mandibulei către interior. 

Ce e de făcut în această situație? Consultația la un medic specialist ortodont trebuie făcută cât mai devreme posibil, pentru găsirea unor metode de înlăturare a acestui obicei şi pentru corectarea efectelor acestuia cu ajutorul unui aparat ortodontic.


2. Deglutiţia infantilă

Înghiţirea alimentelor cu limba între dinţi este foarte dăunătoare. De ce? Limba este un muşchi foarte puternic, care deformează dinţii, creând între ei un spaţiu vertical numit ocluzie deschisă. Astfel, dinţii par mai scurţi şi îşi fac apariţia moficări ale pronunţiei unor sunete. 

Ce e de făcut în această situație? Stimularea creşterii verticale a osului şi dinţilor cu ajutorul unui aparat dentar este dificilă şi trebuie făcută cât mai devreme, deoarece acesta situaţie se transmite apoi şi la dinţii permanenţi. Există și cazuri în care acest tip de ocluzie deschisă nu poate fi corectată uneori fără o intervenţie chirugicala de tăiere şi repoziţionare a maxilarului. 


► Citește și Ce măsuri trebuie să iei când copilul înghite detergent? Primul ajutor și cum poți preveni această situație3. Respiraţia pe gură        

Sunt situații în care, din cauza unor obstrucţii respiratorii, îşi poate face apariţia înlocuirea respiraţiei nazale, normale, cu respiraţia pe gură. Astfel, crește riscul apariției cariilor - gura se usucă şi dinţii nu mai sunt protejaţi de substanţele benefice din salivă. Apoi, crește riscul de infecție respiratorie deoarece aerul rece ajunge direct la amigdale şi plămâni. Totodată, apare oxigenarea deficitară a întregului organism cu efecte asupra capacităţii de concentrare, atenţiei şi memoriei, dar și deformarea maxilarelor şi împingerea dinţilor în faţă, din cauza presiunii exercitate de obraji. 


4. Vorbirea cu interpunerea limbii

Pe lângă problemele legate de pronunție, vorbirea cu interpunerea limbii poate avea asupra dinţilor efecte asemănătoare cu deglutia infantilă. Acest obicei poate produce apariţia unui spaţiu între incisivii superiori şi inferiori. 

Ce e de făcut în această situație? Este necesară cooperarea între logoped şi medicul ortodont.


5. Roaderea unghiilor sau a creioanelor 

Acest obicei apare, în cele mai multe cazuri, în timpul concentrării asupra altor activităţi, mai ales în cazul școlarilor.  Poate produce nu numai tocirea dinţilor, dar şi introducerea unor bacterii dăunătoare în gură şi, de aici, în întregul organism. De asemenea, roaderea creionului sau a pixului poate produce modificarea asimetrică a poziţiei unor dinţi, rănirea gingiei acestora.


Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus