Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Squishy, noua jucărie la modă în România. Cât este de periculoasă?

0
Squishy, noua jucărie la modă în România. Cât este de periculoasă?
Dacă Agenția Europeană a Substanțelor Chimice a emis un avertisment în legătură cu ingredientele care se folosesc la preparea slime-ului, celebra plastilină care se întinde, iată că o nouă jucărie este la fel de periculoasă. Este vorba de Squishy care, după, kendama, slime şi fidget spinner se numără printre cele mai populare produse printre prichindei. Ce este Squishy, mai precis? Și cum poate pune în pericol sănătatea copilului tău?

Juniorul tău își dorește cu ardoare un Squishy? Ar fi bine să te gândești de două ori înainte de a cumpăra un astfel de produs. 

Extrem de populară în Japonia și, mai apoi, în Occident, Squishy este o jucărie antistres. I se mai spune și kawaii squishy, "kawaii", însemnând "drăguţ" în limba japoneză. Aceste produse sunt de multe ori infuzate cu parfum şi pot lua cele mai diverse forme: de la animale, cutiuţe de lapte, gogoşi, prăjituri, fructe sau legume. Parfumul contribuie la efectul de relaxare.

Squishy este realizat dintr-o spumă cauciucată specială care se strânge uşor în mână ca, imediat, să îşi recapete forma originală. Majoritatea acestor jucării sunt făcute din poliuretan, un material sintetic, care se folosește ca materie primă pentru nenumărate produse cum ar fi: vopsele, fibre, produse ambalare, garnituri, prezervative, componente de automobile, în industria de construcţii, mobilier şi multe alte aplicaţii, chiar şi în medicină.

Potrivit Agenţiei de Protecţie a mediului din SUA, expunerea pe termen lung la poliuretan poate cauza diverse afecţiuni, inclusiv astm şi cancer. Deși cantitatea de material toxic eliberată de formele de spumă solidă care se găseşte în jucăriile squishy este foarte mică copiii nu nu ar trebui să le bage în gurițe sau să le înghită.


► Citește și 7 jucării care pot pune în pericol viața copiilor


Însă, pericolul mai mare îl reprezintă falsurile! La fel ca în cazul ingredientelor din care se prepară slime-ul, celebra plastilină care face i-a cucerit pe copii, pe YouTube existând mii de video-uri de genul “cum să”, Squishy-ul poate conține Borax. Este un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabicarea detergentului sau a săpunului. Agenţia Europeană a Substanţelor Chimice a clasificat boraxul ca fiind o substanţă periculoasă care poate afecta vederea şi duce la infertilitate.

Din păcate, În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat deja numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalată, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv. De aceea, Squishy este inclusă în topul celor mai periculoase jucării pentru copii din ultimii doi ani!

În România, Squishy se găsește în unele magazine, însă poate fi cumpărat ușor și on line, prețurile începând de la 20 de lei. Irina Columbeanu, fiica Monicăi Gabor și a lui Irinel Columbeanu, este o fană a acestor jucării, colecția ei fiind prezentată într-un dintre episoadele de pe vlog-ul său. Copilul tău are o astfel de jucărie?Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus