Prin joacă, copilul învață. Iar pentru a te juca nu este nevoie de jucării sofisticate ori de gadgeturi de ultimă oră, ci de lucruri simple pe care le găsești ușor în casă sau la magazin. Însă e nevoie de multă dragoste, răbdare și chef de joacă din partea ta. Cu siguranță ai auzit de metoda Montessori. Există mii de cărți, grădinițe, școli, tabere și tot felul de alte activități care se desfășoară dezvoltând principiile medicului și pedagogului italian Maria Montessori. Chiar dacă nu ai aprofundat această metodă ori prichindelul tău în vârstă de 4 ani nu urmează o grădiniță Montessori, puteți foarte ușor să încercați activități de gen împreună. Activități care îl vor ține pe juniorul tău interesat, curios și implicat.
Iată 5 tipuri de activități Montessori pentru un copil de 4 ani:
Învață Lumea!
Mai precis, îl poți ajuta pe copilul tău să deprindă cunoștițe despre continente, obiceiuri și culturi cu ajutorul unei hărți a lumii. Poți face rost de la librării de hărți de dimensiuni mari și, chiar dacă ele sunt realizate în detaliu, indiferent dacă vorbim despre harta geografică a lumii ori despre cea politică, le poți adapta vârstei lui. Mai precis, colorează în nuanțe diferite fiecare continent în parte. Eventual, dacă cel mic cunoaște deja literele mari, de tipar, puteți lipi etichete cu numele continentelor. Totodată, le poți găsi și într-o carte pentru copil pe care o ai deja în bibliotecă. Apoi îl poți pune pe cel mic să sară de pe un continent pe altul.
Și, dacă tot am vorbit de lipit, harta voastră ar fi și mai interactivă dacă ați decupa din cărți, reviste ori din planșe speciale figurine cu oameni de diferite rase ori îmbrăcați în diferite costume naționale, pe care le veți lipi apoi pe continentul aferent.
Numărătoare cu mărgele
Ai nevoie de mai multe cartoane cu cifre de la 1 la 9. Și de multe mărgele, de preferat de același fel. Cu ajutorul unei sârmulițe sau a unui bețigaș subțire, cel mic trebuie să adauge mărgelele în funcție de cifra aleasă. Nu doar că îl va ajuta să asocieze vizual cifra cu numărul de mărgele, însă acest tip de joc ajută și la exersarea abilităților motrice. Totodată, poți achiziționa și alte modele de jucării Montessori.
Alege ouăle de dinozaur!
Mai exact, boabele de struguri. Ai nevoie de un ciorchine de soi alb și unul – negru. Desprinde boabele ușor și amestecă-le într-un bol. Apoi, provoacă-l pe cel mic să le aleagă doar pe cele negre. Ori roze! În funcție de ce struguri ai cumpărat… Este un simplu exercițiu de sortare.
Ghicește obiectul!
Într-o pungă, pune câteva lucruri pe care copilul tău le cunoaște. Obiecte de mici dimensiuni: creion, dop de plută, o jucărie mică de pluș, un pachet de șervețele etc. Apoi, pune-l pe cel mic să le scoată pe rând, cu ochii închiși și să le identifice. Iar dacă deja cunoaște literele, sunetele mai precis, poți să faci jocul mai complicat: pune obiecte care încep cu o anumită literă, și pune-ți copilul să exerseze pronunția literei respective, când identifică obiectul.
Care este mai greu?
Umple cu apă un castron de plastic. Adună tot felul de dimensiuni mic: șuruburi, mingi, boabe de fasole etc. Lasă-l pe prichindel copilul să le arunce în apă și să observe care plutește și care se duce la fundul castronului. Apoi, cere-i să identifice obiectele grele și obiectele ușoare.
Cum ți se par activitățile de mai sus? Le-ai încercat deja?