Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Pregătirea pentru clasa pregătitoare: evaluarea psihosomatică

0
Pregătirea pentru clasa pregătitoare: evaluarea psihosomatică
Dacă te pregătești să îți înscrii copilul în clasa pregătitoare în anul școlar 2018-2019, iar prichindelul tău nu împlinește 6 ani până pe 31.08.2018, ar trebui să-ți pui întrebarea firească ”Este copilul meu pregătit să meargă la școală?”. Dacă te-ai decis, îl poți înscrie pe junior numai după evaluarea psihosomatică. În ce constă ea? Iată ce detalii și recomandări am primit de la consilierul şcolar profesor psihopedagog Maria Dima.

În conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și a Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2018-2019 vor fi înscriși în clasa pregătitoare copiii care împlinesc vârsta de 6 ani la 31.08.2018. Aceștia nu au nevoie de evaluare psihosomatică.

În același timp, pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 01.09-31.12.2018 sau după 1.01.2019 numai  în urma evaluării psihosomatice. 


Ce înseamnă acest tip de evaluare psihosomatică? 


În ce constă ea? Aceasta are două componente, una somatică și una psihologică. 

Evaluarea somatică este realizată de medicul de familie. Acesta eliberează  o adeverință din care rezultă că dezvoltarea somatică a copilului permite înscrierea la școală.

Părinții copiilor vor completa la sediul grădinițelor în care se va desfășura examinarea o cerere tip în care solicită evaluarea copilului. Ei vor prezenta adeverința de la medicul de familie în care este menționat că este apt pentru școală comisiei de evaluare, însoțită de cererea înregistrată în grădiniță și o copie după certificatul de naștere al copilului.


► Citește și Înscrierile în clasa pregătitoare în anul școlar 2018-2019. Calendarul și actele necesare


În cazul celor care locuiesc în București, numai copiii care frecventează grădinița unde se desfășoară evaluarea vor fi testați în comisie, cei care sunt înscriși la grădinițe particulare sau nu frecventează grădinița vor fi programați la sediul Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistență Educaţională (CMBRAE). Cei care nu au putut să se prezinte în ziua programată vor putea să fie, de asemenea, programați la sediul CMBRAE.

Evaluarea psihologică este realizată de consilierii școlari și/sau logopezii angajați ai CMBRAE în București sau CJRAE în țară. Trebuie menționat că evaluarea se face în prezența unuia dintre părinți, acesta nu are voie să intervină în timpul evaluării copilului.

Evaluarea psihologică presupune testarea, măsurarea, estimarea gradului în care copiii dispun de abilitățile necesare pentru a face față solicitărilor școlare. Această evaluare nu stabilește coeficientul de inteligență al copilului. Evaluarea este realizată cu scopul de a identifica dacă preșcolarul dispune de cunoștințe sau abilități necesare pentru a putea face față cerințelor școlii. 


În ce constă evaluarea psihosomatică?


Evaluarea cuprinde un set de 20 întrebări și vizează evaluarea comportamentelor socio-afectiv, cognitiv, verbal și motor. Nu există întrebări standard. Psihologul poate reformula sau schimba întrebarea, gradul de dificultate rămâne același.


► Ctește și Primul an de școală. Ce efecte are asupra creierului unui copil (Studiu)


Dezvoltarea emoţională este un alt element analizat de psiholog.  Se urmărește modul în care copilul se detașeză de părinte, cum face diferenţa dintre bine şi rău, dacă este capabil să îndeplinească o sarcină  și să o ducă până la capăt.

Sunt părinți care susțin că au un copil precoce și pregătit pentru clasa pregătitoare la 5 ani și câteva luni, de aceea decid să-l înscrie la școală și cer evaluarea lor. Asta face ca unii dintre copii să intre în clasa pregătitoare la 5 ani și câteva luni iar alții să înceapă la 6 ani și 11 luni.

Există o diferență importantă în dezvoltarea intelectuală, rezistența la efort  și mai ales  dezvoltarea emoțională între 5 și 6 sau 7 ani. Astfel, un părinte care are un copil de 5 ani trebuie să fie conștient că anumite achiziții vor fi făcute mult mai greu decât în cazul unui copil de 6 sau 7 ani.

Copiii care obțin un  procent minim de 75%  la evaluare primesc  recomandarea comisiei ca fiind apt pentru școală. Rezultatele evaluării se comunică pe loc. În cazul în care evaluarea nu este favorabilă, copilul rămâne la grădiniță în grupa mare. 

De reținut! Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus