"Fă o poveste din tot ce îi dai copilului să facă. Şi el va crede povestea"… aşa îmi spuneai într-un alt interviu. E valabilă procedura şi în ce priveşte joaca?
Joaca înseamnă sinceritate. Tu, ca adult, trebuie să laşi deoparte "gândul vai de mine eu sunt adult", "vai de mine mă cobor la mintea copilului", "vai, vai, vai". Hai să nu ne mai luăm atât de tare în serios şi să ne gândim că, dacă cineva ne întreabă ce ne-ar plăcea cel mai mult să fim, am spune că am vrea să fim iar copii. Oare de ce? Uite pentru joacă. Când te joci uiţi de griji tu ca adult, iar copilul tău e cel mai fericit din lume.
Cât de diferită este joacă din copilăria ta faţă de ce se întâmplă cu copiii din ziua de azi?
Noi nu aveam tablete şi nici telefoane şi nici nu stăteam lipiţi de televizoare că timbrul de scrisoare. Eu mă joc de când mă ştiu. Şi întotdeauna mi-a plăcut să mă joc cu copiii, îi organizăm, eram un fel de doamna învăţătoare.
Care erau jocurile tale preferate pe atunci?
Ooooo, Țară, țară vrem ostaşi, Elasticul, De-a v-aţi ascunselea. Clasicele jocuri ale copiilor din generaţia mea.
Dar acum? La maturitate?
Am inventat la maturitate jocurile de jucat în trafic, la cumpărături. Viaţa s-a schimbat, trăim într-o cu totul altă viteză, petrecem prea puţin timp cu copiii şi atunci suntem obligaţi pentru fericirea lor şi fericirea noastră să adaptăm jocul traiului modern.
Tu pledezi pentru joaca între părinţi şi copiii lor. Crezi că joacă este tot o declaraţie de dragoste?
Nu cred, sunt convinsă! Este cea mai frumoasă declaraţie de dragoste. Să laşi ego-ul tău de adult stresat şi să te apleci către nevoia de bucurie a copilului tău, e cea mai frumoasă declaraţie de iubire. Poţi să îi dai munţi de jucării, niciuna nu o să bată joacă cu tine.
Şi cât de multe lucruri pot învăţa copiii prin joacă? Eu ştiu că tu ai exersat mult cu fiica ta, Maya… Însă aş vrea să povesteşti un pic şi cititorilor KIDmagia.ro...
Eu am făcut multe cu Maya prin joacă. De la trezitul de dimineaţă unde inventăm tot felul de poveşti ca să o dau jos din pat, până la făcutul ordinii în cameră, unde o puneam să facă o piramidă din jucării, totul se face prin joacă. Jocul te învaţă să împarţi, să fii prietenos, să iubeşti, să fii un bun jucător în echipă. În speţă, respectul şi empatia duc creativitatea foarte sus.
Cum ai ajuns să faci din joacă un business? Deşi ştiu că ai declarat că Gaşca Zurli este un antreprenoriat, deocamdată…
Am pornit Zurli pentru Maya. Mi-am dorit ca ea să aibă cele mai frumoase petreceri din lume. Şi le-a avut. Apoi au vrut şi prietenii mei pentru copiii lor şi tot aşa. Au urmat copiii din cartier, apoi din toate cartierele din România! (râde)
Dar Zurlandia? Când te-ai gândit prima dată la un astfel de festival?
Sincer, mă gândesc de multă vreme. Nu văd de ce copiii din România să nu aibă un festival al lor, grandios unde să se bucure cum se bucură părinţii lor la atâtea festivaluri şi concerte. Zurlandia e dedicat copiilor, părinţilor, familiei. E un prilej excelent de joacă pentru toată lumea. De aceea am şi ales un loc special Domeniul Stirbey, de aceea am ales primul weekend de vacanţă, totul se leagă.
Ne poţi dezvălui şi alte lucruri din "culisele" pregătirii acestui eveniment?
Suntem o mână de oameni cu gânduri mari. Ne antrenăm, noi mereu ne antrenăm. Pregătim un spectacol nou nouţ, pe care îl vom juca în premieră la Zurlandia, “Cinghilinghi” se numeşte. Adică “te iubesc” pe limba Zurli. Fetiţa Zurli şi toţi prietenii ei din Gașcă sunt într-o vrie de nedescris.
Ce "accesorii" nu trebuie să lipsească copiilor şi părinţilor care vor veni la Zurlandia?
E simplu! Să vină cu inimile deschise, pregătiţi să aibă parte de cel mai frumos weekend din viaţa lor. Pentru că le-am pregătit foarte multe surprize. Toată lumea ştie că eu nu fac lucruri mici, toată lumea ştie că spectacolele noastre lasa în urma amintiri de neuitat, Zurlandia va fi cireaşa de pe tort în tot de am făcut noi acum. Două zile în care pur şi simplu o să redefinim bucuria şi joaca. Îi invit să ne urmărească pe Facebook si pe site-ul www.zurlandia.ro ca să afle toate, toate noutățile.
Cătălina Matei